Svet je v plameňoch. Horí takmer na každom kontinente

Svet je v plameňoch. Horí takmer na každom kontinente
Veronika Sádovská

Nielen Amazonský prales či Sibír. Horí aj na Madagaskare, Austrálii či dokonca vo Francúzsku.

Prvé rozsiahle požiare na svete vypukli na Sibíri, neskôr prišli hrozivé správy aj z Brazílie. V súčasnosti však môžeme povedať, že horí takmer polovica sveta. Kde sa nachádzajú ďalšie požiare?

Afrika

Na Africkom kontinente horí hlavne stredná a južná časť. Takisto ako v okolí Amazonky, požiare vznikli kvôli poľnohospodárom, ktorí vypaľovali vyschnutú trávu. Tieto požiare majú však výhodu, že vracajú do pôdy potrebné živiny a očisťujú ju od chorých rastlín.

Na Madagaskare však požiare ničia živý ekosystém a domov už aj tak ohrozených lemurov. Okrem nich sa na ostrove nachádza najviac známych, zato ohrozených druhov rastlín aj živočíchov. Ostrov stratil už 2% pralesov. Oheň takisto založili farmári kvôli odlesňovaniu a pestovaniu prevažne kukurice pre celosvetových dodávateľov tejto plodiny.

Madagaskar je posledným domovom lemurov, foto: Kim Reuter
Madagaskar je posledným domovom lemurov, foto: Kim Reuter

Austrália

Požiare z pretrvávajúceho sucha ohrozujú aj mestá a domy v Novom Južnom Walese a Queenslande. Horí hlavne v Tenerfielde a postupuje smerom na juh. Vidiecke požiarne hliadky varovali obyvateľov, aby ihneď opustili svoje domovy, ak zbadajú blížiacu sa líniu požiaru. Ten sa môže šíriť veľmi rýchlo, keďže je v oblasti veľké sucho a silný vietor.

Zakázaná je akákoľvek manipulácia s otvoreným ohňom, zváranie, brúsenie či spájkovanie na otvorenom priestranstve.

Požiare v Austrálii, foto: Cam Neville/The Guardian
Požiare v Austrálii, foto: Cam Neville/The Guardian

Európa

Nové požiare neobchádzajú ani Európu. Ešte včera horelo vo francúzskom Banyluse. Oheň je síce už pod kontrolou, ale zničených je 30 hektárov lesa. Bojovalo s ním 120 hasičov a situáciu komplikoval silný vietor a pretrvávajúce sucho. Kým však úplne vyhasne, potrvá to ešte pár dní.

Okrem toho vo Francúzsku horí alebo donedávna horelo ešte v asi štyroch ďalších oblastiach.

Jedno majú požiare spoločné - dlhodobé sucho, ktoré je spôsobené aj globálnym otepľovaním. Tie najväčšie vznikli ale ľudským pričinením.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd