Svet ohrozuje ďalší invazívny druh. Ide o tzv. bláznivé červy

Veronika Salayová

Tzv. bláznivé červy (z angl. crazy worms) sa čoraz viac rozmáhajú v USA, kde páchajú škody na ornej pôde. Tento invazívny druh sa rozšíril z Japonska a Kórey a pre USA predstavuje veľký problém v poľnohospodárstve. 

Červy z rodu Amynthas sú pôvodom z Japonska a Kórey a do USA zrejme prvýkrát pricestovali niekedy okolo 19. storočia. Od tej doby sa rozmohli natoľko, že v súčasnosti predstavujú pre poľnohospodárstvo hotovú katastrofu.

Tieto bláznivé červy sa už vo veľkom objavujú v štátoch Minnesoty, Wisconsinu, Missouri, Illinois, Iowy, Nebrasky, Ohia, Texasu, Louisiany, Indiany, Kansasu, Indiany, Kentucky, Tennessee a Oklahomy. 

Odborníci v USA tvrdia, že tieto invazívne červy už zasiahli 15 štátov krajiny a domnievajú sa, že tieto invazívne červy sa už môžu nachádzať aj v iných krajinách sveta. 

Zanechávajú po sebe spúšť

Červy z rodu Amynthas síce pripomínajú dážďovky, no sú od nich o trochu menšie a majú hnedastú farbu. Na rozdiel od dážďoviek nie sú vôbec užitočné, skôr naopak. Z pôdy odoberajú živiny a nechávajú po sebe sypkú zrnitú pôdu bez živín, čo ich radí medzi nebezpečných škodcov.

Pôda sa po objavení bláznivých červov stáva neúrodnou, čo robí vrásky na čele najmä poľnohospodárom. 

Navyše tieto červy sa rozmnožujú veľmi rýchlo bez párenia. Hnedé vajíčka kladú do zeme a je veľmi ťažké tieto vajíčka v pôde nájsť, pretože sú rovnakej farby. 

Prečo bláznivé červy?

Toto pomenovanie tieto červy dostali preto, že ak sa ich dotkneme, červy sa začnú okamžite prudko zvíjať a krútiť ako bláznivé. 

Zlou správou je, že zatiaľ neexistuje žiadny efektívny spôsob, ako sa červov natrvalo zbaviť, a to najmä pre ich rýchle a ťažko identifikovateľné rozmnožovanie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd