Tajfún Hagibis má už 76 obetí. Prečo bol taký ničivý?

Tajfún Hagibis má už 76 obetí. Prečo bol taký ničivý?
Veronika Sádovská

Hagibis sa sformoval na najničivejší tajfún posledných rokov v priebehu jedného dňa a spôsobil obrovské škody. 

Tajfún Hagibis, ktorý pred pár dňami zasiahol japonský ostrov Honšú prekonal zrážkové rekordy a spôsobil rozsiahle povodne. Počet obetí už stúpol na 76.

V mnohých staniciach hlásili nad 500 mm, najviac až 942 mm zrážok bolo nameraných v oblasti Hakone, čo predstavuje 942 litrov vody na meter štvorcový.

Zrážkomerné stanice v Japonsku, zdroj: Japan Meteorological Agency (JMA)
Zrážkomerné stanice v Japonsku, zdroj: Japan Meteorological Agency (JMA)

Spektroradiometer s miernym rozlíšením (MODIS) na satelite Aqua NASA zachytil tento obraz Honšú 13. októbra po tom, čo sa posledné mračná búrky presunuli na severovýchod.

Rieky a pobrežné vody, ktoré sú za normálnych okolností modré, boli namiesto toho hnedé so sedimentom, ktorý sa odplavil prúdom zrážok. Veľké množstvo vody bohaté na sedimenty sa zmiešali a vírili morskou vodou v priľahlých zálivoch.

zdroj: NASA
zdroj: NASA

Čo spôsobilo ničivú silu tajfúnu?

Tajfúny či tropické búrky zvyčajne zasiahnu najskôr južné Japonsko. Kým sa teda dostanú k Tokiu a iným husto obývaným oblastiam v centrálnej časti Honšú, výrazne oslabia.

V tomto prípade sa však búrka dostala k pevnine iba 130 kilometrov juhozápadne od Tokia. To umožnilo Hagibis čerpať energiu z mora dlhšie ako väčšina búrok. 

Takisto aj vietor sa tak mohol šíriť na väčšiu plochu ako obvykle.