Tajfún Phanfone prinesie do Japonska výdatné zrážky

Peter Minárik
K Japonsku sa blíži mohutný tajfún. Ten oblasť priamo nezasiahne, ale očakávajú sa výdatné zrážkové úhrny, ktoré spôsobia komplikácie.
Tajfún Phanfone, ktorý sa nachádza v západnom Tichomorí veľmi pomaly postupuje smerom k Japonsku. V blízkosti Mariánskych ostrovov tajfún zmohutnel na štvrtú kategóriu. Aktuálne je klasifikovaný ako tajfún tretej kategórie s vetrom, ktorý dosahuje rýchlosť až okolo 195 km/h.

Tajfún by mal počasie v Japonsku začať ovplyvňovať v nedeľu večer a v priebehu pondelka. Hoci sa neočakáva jeho priamy zásah na Japonsko, tak aj napriek tomu vo výraznej miere ovplyvní počasie v Japonsku a to výdatnými zrážkami. V Japonsku môže spadnúť v priemere od 100 do 200 mm zrážok, čo môže vyvolať záplavy.

Veľké obavy panujú v okolí hory Ontake, kde po nečakanej erupcii sopky zabil sopečný popol a prach 47 turistov. Záchranári stále pátrajú po telách a práve tajfún im výrazne skomplikuje prácu.
V tejto oblasti totiž meteorológovia oakávajú až 300 mm zrážok, a tak sa dá počítať s tým, že sa mokrý sopečný prach začne v podobe bahna zosúvať smerom do údolia. To by výrazne skomplikovalo záchranárske práce v oblasti.
Očakávané trasovanie tajfúnu
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd