Takáto erupcia sopky sa vyskytne raz za 1000 rokov. Dopady môžu byť globálne

Veronika Salayová

Erupcia sopky Tonga bola taká silná, že vyslala merateľnú a viditeľnú rázovú vlnu do celého sveta a zasiahla vysoko do stratosféry. Dopady môžu byť globálne. 

Mohutná explózia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai na Tonge v sobotu bola jej najsilnejšou erupciou od roku 1100 nášho letopočtu, uvádza vedecký magazín New Science.

Podmorská sopka, ktorá sa nachádza asi 65 kilometrov severne od hlavného mesta Tongy, explodovala 15. januára o 17:10 miestneho času prudkou silou. Sopka pritom prerušovane chrlí popol od 20. decembra.

Po erupcii vyvolala cunami, sonický tresk a tisíce bleskov a teraz by mohla viesť ku kyslým dažďom. Následky tejto veľmi silnej explózie pocítili mnohí na celom svete a škody sa stále vyhodnocujú.

Tlaková vlna vygenerovaná výbuchom sa prehnala atmosférou rýchlosťou viac ako 1000 km/h a bola zaznamenaná pri prechode cez USA, Veľkú Britániu a Európu. Výsledný sonický tresk bolo počuť na neďalekom Fidži, na Novom Zélande, a dokonca na Aljaške vzdialenej viac ako 9000 kilometrov. Národná meteorologická služba USA potvrdila zdroj zvuku prostredníctvom prístrojov.

Erupcia tiež vyvolala takmer 400-tisíc bleskov nad sopkou, keď do seba narážali častice popola a atmosférického ľadu a vytvárali elektrické náboje.

Atmosférické senzory zachytili aj veľké množstvo oxidu siričitého uvoľneného pri erupcii, čo by mohlo spôsobiť kyslé dažde na Tonge a Fidži a ovplyvniť úrodu a pitnú vodu, hovorí Shane Cronin z Aucklandskej univerzity na Novom Zélande.

Takéto veľké výbušné udalosti nie sú v skutočnosti bežné, ale keď k nim dôjde, môžu mať globálne dosahy. Táto udalosť je skutočne v globálnom meradle a má merateľné účinky na celý svet.

Raz za 1000 rokov

Cronin a jeho výskumný tím táborili na Hunga Tonga-Hunga Ha'apai v roku 2015 a všimli si, že okolitý koralový útes sa dvíha, čo naznačuje, že pod sopkou sa hromadí magma a v blízkej budúcnosti by mohla spôsobiť erupciu.

V uplynulých rokoch došlo k niekoľkým malým erupciám, pravdepodobne preto, že si časť rastúceho tlaku vynútila cestu von z malých zlomov okolo okraja sopky, hovorí Cronin. Tlak ďalej narastal tlak, čo viedlo až do bodu zlomu, ktorý spôsobil výbuch centrálnej časti sopky.

Jeho tím dokonca našiel presvedčivé dôkazy o dvoch predchádzajúcich mega-erupciách vyskytujúcich sa na Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, a to v rokoch 200 a 1100 n. l. čo naznačuje, že k nim dochádza približne raz za 1000 rokov.

Vedec Cronin hovorí, že je možné, že v najbližších dňoch alebo týždňoch vyskytne niekoľko ďalších sopečných erupcií, je však nepravdepodobné, že budú také silné prvotný výbuch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd