Takáto nádhera sa len tak nevidí. V Čechách sa objavilo veľkolepé halo

Česko Veronika Salayová

Toto halo, ktoré sa podarilo zachytiť v českých vrchoch, je vskutku prekrásne. Ide o halový komplex na tzv. diamantovom prachu, ktorý vzniká za určitých podmienok počas  veľmi chladných zimných dní. 

V nedeľu pozorovali v Klínovci, na najvyššom vrchu Krušných hôr v severozápadnom Česku, veľkolepý halový komplex na tzv. diamantovom prachu. 

Tento konkrétny halový jav je jeden z najúchvatnejších vôbec, aký je možné pozorovať. Na najjemnejších ľadových kryštáloch možno vidieť takmer všetky farebné prstence a oblúky, ktoré umožňuje lom slnečného žiarenia.

Halových javov je niekoľko typov. Tento optický úkaz vo všeobecnosti vzniká odrazom či priechodom slnečných (alebo aj mesačných) lúčov drobnými ľadovými kryštálmi v atmosfére.
 
Najčastejší tvar halového javu je kruh, odborne 22 ° halo, výnimočne môže mať halo aj eliptický tvar (Bottlingerov prsteň).
 
Za chladných zimných nocí alebo dní môžu halové javy vzniknúť aj na kryštálikoch v prízemnej vrstve ovzdušia – na tzv. diamantovom prachu, ako aj v prípade tohto halo v Klínovci. 
 
Ak je vlhkosť dostatočne vysoká a teplota sa pohybuje pod bodom mrazu, môžu prechladené kvapky za prítomnosti kryštalizačných jadier transformovať na ľadové kryštály o tvare šesťbokého stĺpika alebo doštičky a spôsobiť tak za prítomnosti svetla halové javy.

Impozantné halo sa včera objavilo aj na Slovensku v Liptovskej Tepličke a aj české webkamery zachytili včera ďalšie halové javy, a to v Obrovských horách a Jeseníkoch.  Pozrieť si ich môžete v našej fotogalérii. 
 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd