Taliansko sužuje extrémne sucho. Rezervy vody sú na najnižšej úrovni

Veronika Sádovská

Rezervy vody vo východnom Piemonte sú na najnižšej úrovni. Výrazné sucho je v takmer celom Taliansku.

„Je jasné, že v mnohých oblastiach krajiny je dramatická situácia. Očakávame, že takmer celé Taliansko bude v najbližších týždňoch v červenej zóne," povedal minister poľnohospodárstva Stefan Patuanelli.

Extrémne sucho sužuje celú krajinu, no najvýraznejšie sever. Síce sa tam v posledných hodinách objavili nejaké zrážky, tie však nebudú stačiť na zvlaženie zeme a ani na doplnenie zásobníkov vody.

Poľnohospodárstvo je nepochybne jedným z odvetví najviac postihnutých mimoriadnou situáciou, pričom počet obcí a regiónov, ktoré prijímajú opatrenia na šetrenie vodou, každým dňom pribúdajú. Na území dvoch provincií sú v súčasnosti dve obce, ktoré uplatňujú nočné prerušenie dodávky vody.

Minister na sociálnych sieťach povedal, že ani obyvatelia väčších miest by nemalo ostať zaskočení, ak sa v najbližších dňoch začne regulovať prietok vody.

Z dôvodu „vážnej situácie nedostatku vody “ a „na podporu obyvateľstva, životného prostredia a výrobných aktivít “ vyhlásil región Lombardia stav regionálnej núdze. Vyzvali obyvateľov „využívať vodu mimoriadne hospodárne, trvalo udržateľným a efektívnym spôsobom a obmedziť jej spotrebu na nevyhnutné minimum“. 

Obciam sa tiež odporúča obmedziť používanie pitnej vody na činnosti, pri ktorých nie je jej použitie nevyhnutné (ako je umývanie ulíc, zavlažovanie verejných parkov a športových zariadení ako futbalové ihriská, tenis, golf a pod.). 

Obmedzujú aj prietoky vody z vodných nádrží, či postupne uvoľňujú vodu zo zásobární. Na najbližšie 3 týždne bude prietok z vodných nádrží na hranici 4 miliónov kubických metrov denne.

Vo východnom Piemonte sú zásoby vody na najnižšej úrovni. Jazero Maggiore má hladinu o 3 metre nižšiu ako je norma a mieru naplnenia 18 %, čo znamená, že chýba 82 % vody.

V posledných hodinách tam síce napršalo, ale aby sa jazero znova naplnilo, muselo by pršať 100 dní vkuse. V tomto suchu začínajú mať poľnohospodári prvé straty na úrode.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd