Taliansko sužujú silné búrky, ktoré spôsobujú meškanie letov. Lietadlo Wizz Air poškodili krúpy

Peter Minárik

Taliansko dnes od severu až po juh sužujú pomerne intenzívne búrky. Tie sa vyskytujú aj na ostrovoch. Počasie už prinieslo desiatky tisíc bleskov a dnes zásadne ovplyvňuje počasie po Európe.

V oblasti Stredozemného mora je dnes mimoriadne búrlivo. Pomerne intenzívne búrky sa vyskytujú na Sardínii, na Sicílii, v celom Taliansku a aj v Chorvátsku, na Balkáne, či v Rumunsku.

Búrky, ktoré sa dnes vyskytujú priniesli už desiatky tisíc bleskov. K 20:00 udrelo už viac ako 150 000 bleskových úderov.

aktuálne bleskové dáta, zdroj: blesky.bourky.cz
aktuálne bleskové dáta, zdroj: blesky.bourky.cz

Výrazná búrková aktivita spôsobuje meškanie letov. Lietadlá totiž musia búrky oblietavať a zároveň búrky spôsobujú meškanie na odletoch a na príletoch. Lietadlá tak musia čakať na vhodnejšie podmienky, no nie vždy sa to podarí. Príkladom je aj dnešný incident s lietadlom spoločnosti Wizz Air, ktoré búrka poškodila.

Na Sardínii spôsobili búrky meškanie

Dovolenková sezóna je plnom prúde a vrcholí, no počasie dnes spôsobuje problémy a to predovšetkým v leteckej doprave. Letisko, pri meste Olbia muselo pre búrky dočasne prerušiť prevádzku.

Meškanie zasiahlo 5 odletov, 3 prílety a tri lety museli presmerovať na opačnú stranu ostrova do Alghera. Situácia sa večer začína upokojovať, ale lety stále meškajú, keďže musia čakať na voľný časový slot.

Lietadlo na Sicíliu poškodila búrka

Búrky dnes sužujú aj Sicíliu. Búrky sú sprevádzané prudkými lejakmi. V oblasti Katánie priniesli búrky až 50 mm zrážok.

K najnebezpečnejšiemu incidentu došlo na letisku Catania. Let spoločnosti Wizz Air z Londýna do Catanie zasiahlo počas pristávania krupobitie, ktoré poškodilo lietadlo.

poškodené lietadlo spoločnosti Wizz Air, foto: Beatrice Raso
poškodené lietadlo spoločnosti Wizz Air, foto: Beatrice Raso

Incident sa však našťastie zaobišiel bez zranení a nikomu sa nič nestalo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd