Taliansko zasiahol polárny medikán. Snehová kalamita je najhoršia za uplynulé roky

Veronika Salayová

Taliansko sužuje extrémne počasie. Krajinu zasiahol polárny medikán, ktorý priniesol množstvo snehu, ale aj poryvy vetra o sile hurikánu. Snehová kalamita v Taliansku je najhoršia za uplynulé roky. 

Mimoriadne silný arktický medikán počas pondelka zasiahol Taliansko. Veľmi studený vzduch sa do krajiny prihnal počas uplynulého víkendu a priniesol veľmi nepriaznivé počasie. 

Arktický vzduch do Talianska prišiel až z oblasti Grónska a priniesol silné sneženie do oblasti talianskych Álp, kde lokálne za 24 hodín nasnežilo vyše 100 cm snehu. Bohaté sneženie sa netýkalo iba Álp, ale aj vnútrozemských oblastí ako Lazia, Toskánsko či Kampania. Sneh sa neobmedzoval len na hory, ale polárny medikán priniesol sneh od Álp až po Sicíliu.

V priesmyku Fangacci priniesol polárny medikán až 132 cm snehu a na Monte Fumaiolo nasnežilo až 128 cm snehu. Pri takomto množstve snehu je riziko lavín je veľmi vysoké, pretože snehová pokrývka nie je na mnohých strmých svahoch dobre spevnená. Pravdepodobnosť spustenia lavíny je preto veľmi vysoká aj pri malom zaťažení.

Okrem výdatného snehu fúkal v oblasti vietor rýchlosťou takmer 100 km/h. Kombinácia snehu a vetra v oblasti severného Talianska spôsobila hotovú snehovú kalamitu.

Vietor o sile hurikánu

Vo Friuli Venezia Giulia fúkal vietor rýchlosťou 108 km/h. Prudký vietor robil problémy aj v oblasti Verony s nárazmi 99 km/h. Vietor v Ancone dosiahol rýchlosť 96 km/h a v Rimini 95 km/h.

Vietor v obľúbenom letovisku Rimini dokonca zdvihol hladinu mora až na rekordnú úroveň. V pondelok stúpla hladina mora o 250 cm, čo je hodnota, ktorá nemá v histórii obdobu.

Okrem silného vetra na severe Talianska sa vyskytli aj prívalové dažde, najmä na jadranskej strane stredných a severných Apenín, kde od polnoci spadlo v Rimini a Ancone až 81 mm zrážok. 

Z klimatického hľadiska ide o polárny medikán, ktorý nemá obdobu. Ide o druhú stredomorskú búrku, ktorá sa vyskytuje za posledné dva dni nad Talianskom uprostred zimy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd