Tento rok bude pre Yellowstone pamätný. Zasiahli ho obrovské povodne

Veronika Sádovská

Tento rok je pre Yellowstonský národný park špeciálny. Oslavuje výročie od svojho vzniku a postihli ho aj katastrofické povodne.

Národný park Yellowstone vznikol pred 150 rokmi, teda v roku 1872. Rok 2022 však bude v jeho histórii pamätný pre katastrofické povodne. Posledná takáto povodňová vlna zasiahla park pred 100 rokmi.

V druhom júnovom týždni atmosférická rieka - úzke pásmo tropickej vlhkosti - nasiakla vlhkosť zo severozápadnej časti Tichého oceánu a vypustila ju na severný Wyoming a južnú Montanu.

13. júna predstavitelia parku uzavreli Yellowstone, ktorý sa rozprestiera na ploche 8 900 štvorcových kilometrov na severozápade Wyomingu, v juhozápadnej Montane a východnom Idahu.

Oznámili taktiež evakuáciu viac ako 10 000 návštevníkov z bezpečnostných dôvodov. Kempingy boli zaplavené, cesty boli vymyté a na cestách boli popadané skaly.

Zrážky v apríli pomohli taktiež vybudovať na vrcholkoch hôr aj snehovú pokrývku, ktorá dosiahla 30-ročný medián. V júni spadlo v podobne dažďových zrážok až 120 mm a v kombinácii so snehovou pokrývkou to spôsobilo, že cez Yellowstone tieklo od 10 do 22 centimetrov zrážok.

Toto spôsobilo obrovské povodne. Rieky dosiahli svoje storočné maximá, niektoré prepisovali aj rekordy. Rieka Yellowstone 13. júna 2022 stúpla na viac ako 4 metre (4,23 m), čím prekonala predchádzajúci rekord zo 14. júna 1918.

V ten deň bol tiež nameraný rekordný prietok rieky 1 455 kubických metrov za sekundu, čím sa prekonal predchádzajúci rekordne vysoký prietok z roku 1996.

Povodne spôsobili škody v celom parku. Zničené mosty a cesty či popadané skaly budú opravovať a odstraňovať niekoľko mesiacov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd