Tento rok môže byť najsuchší v histórii Nemecka

Peter Minárik

Rok 2018 prináša do Nemecka mimoriadne suché počasie. Je pravdepodobné, že na niektorých staniciach zaznamenajú najsuchší rok v histórii. 

Tento rok priniesol aj do Nemecka sériu veľmi teplého počasia. Počasie však nebolo len teplé, ale aj suché. V Nemecku dosť často absentovali severozápadné prúdenia, ktoré prinášajú vlhkosť v podobe studených frontov. Tento rok sa zaradí k najsuchším v histórii a je vysoko pravdepodobné, že skončí na niektorých staniciach ako historicky najsuchší. 

Hladina Rýna v Kolíne, či v Dusseldorfe dosiahla historicky najnižšiu hladinu. Prekonala aj rekordne nízku hladinu v roku 2003.

Mnohé zásobníky vody sú naplnené len na mizivé percento zo svojho objemu. Napríklad nádrž v Edersee je v súčasnosti naplnená len na 10% svojho objemu.

Už teraz je takmer isté, že tento rok sa na niektorých miestach zapíše ako najsuchší rok v histórii. Napríklad v Berlíne tento rok napršalo len 280 mm, pričom rekordné minimum je z roku 1976, kedy napršalo 409 mm. Tento rok tak musí priniesť ešte 129 mm, aby dorovnal rekordné minimum, čo sa zrejme nestane. Vo Freiburgu musí dokonca napršať ešte viac ako 156 mm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd