Tento víkend budú padať hviezdy. Užite si pohľad na Perzeidy

Tento víkend budú padať hviezdy. Užite si pohľad na Perzeidy
Ľubomír Franko
Meteorický roj Perzeidy nám po každý rok skrášľuje letnú nočnú oblohu. Známy je nielen svojou výraznou intenzitou, no taktiež aj príjemnými teplotami, pri ktorých sa vyskytuje. Padajúce hviezdy budeme môcť pozorovať aj počas nasledujúcich nocí, pozrite si kde a ako.

Meteorický roj Perzeidy dosahuje svoje maximum od 8. do 12. augusta, kedy môžeme pozorovať aj viac ako 100 meteorov len v priebehu jednej hodiny. Aj tento rok bude dosahovať vysokú aktivitu, ktorá sa každým rokom mení. Najvýraznejší bol rok v roku 2003, kedy dosahovala frekvencia meteorov až 130 za hodinu.

Meteorický roj Perzeidy patrí k najúžasnejším javom na nočnej oblohe, ktoré môžeme pozorovať aj na Slovensku. 

Kde budú padať meteory ?

Jasný meteor sa môže ukázať prakticky kdekoľvek na oblohe. Ich radiant, čiže zdanlivý bod z ktorého vylietajú, sa nachádza v oblasti súhvezdia Perzeus. 

Ako sledovať Perzeidy ?

Frekvencia ,,spadnutých hviezd" sa síce pohybuje na úrovni 100 za hodinu, nie všetky však zachytíme voľným okom. Magnitúda (svietivosť) meteorov závisí od ich veľkosti. Čím je väčší, tým horí v atmosfére dlhšie a výraznejšie, preto za sebou zanechá dlhšiu a svietivejšiu stopu.

Pokiaľ chcete sledovať Perzeidy z väčších miest, zabudnite na frekvenciu 100/hod. Malé meteory odtiaľ totiž pozorovať nebudete môcť, kvôli svetelnému znečisteniu. Najlepšie miesta sú tak vyššie položené oblasti, ďaleko od veľkých miest.

Nezabudnite taktiež na fakt, že ľudskému oku trvá najmenej 20 minút, kým sa dostatočne prispôsobí tme. Preto treba napríklad nepozerať do mobilu, tabletu či iných zariadení, ktoré by mohli v tme oko osvetliť.


mapa svetelného znečistenia Slovenska

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd