Teplé počasie spomaľuje šírenie koronavírusu, ale nezastavuje ho

Peter Minárik

Podľa odborníkov môže počasie pomôcť pri znížovaní pandémie COVID-19 pokiaľ budú pokračovať agresívne opatrenia v boji proti šíreniu infekcie. 

Podľa predbežných zistení vedcov z Massachusetts Institute of Technology (MIT) v teplejších oblastiach sveta je šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 pomalšie ako v chladnejších oblastiach.

Odborníci hovoria, že k väčšine prenosov koronavírusu došlo v oblastiach, kde sa teplota pohybuje medzi +3 až +17 °C. V krajinách v oblasti rovníka, kde sa priemerné teploty pohybujú nad +18 °C sa vírus šíri pomalšie a spolu majú tieto krajiny asi 7 % nakazených z celkového počtu nakazených na našej planéte. 

,,Tam, kde je chladnejšie začal počet infekcií rásť oveľa rýchlejšie ako v oblastiach, kde je teplejšie,, uviedol Dr. Qasim Bukhari z MTI. Podľa neho to je možné badať na príklade USA. Južné štáty ako Texas, Arizona, či Florida majú pomalší nárast infekcie, než štáty ako Washington, New York, či Colorado, kde je chladnejšie.

Takáto sezónnosť je typická, pre mnoho vírusov, vrátane koronavírusov.

Ďalšia správa, ktorú zverejnili vedci zo Španielska a Fínska dokazuje, že  choroba COVID-19 je najviac nákazlivá v suchom podnebí s priemernou teplotou od 0 do +10 °C.

Aj príklady z Číny ukazujú, že predtým ako čínska vláda zaviedla prísne obmedzenia vykazovali mestá s teplejším počasím a s vyššou vlhkosťou oveľa nižšie prenosové rýchlosti šírenia infekcie.

Vírus je však stále neprebádaný a vedci vyzývajú na opatrnosť aj v teplejších oblastiach. Vírus tu totiž nevymizne, len sa znižuje rýchlosť šírenia infekcie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd