Teplé počasie v piatok vyvrcholí. Cez víkend sa vráti zima.

Peter Minárik
Pred nami je posledný pracovný deň, ktorý bude zároveň aj posledným teplým a slnečným dňom. V sobotu totiž príde zima a v nedeľu sa citeľne ochladí.
Uplynulé dni zavládlo na našom území príjemné jarné počasie, pri ktorom sa teploty šplhali až k letnej hranici +20°C. Zatiaľ najteplejším dňom počas tohto týždňa bol utorok, kedy sme zaznamenali najvyššiu teplotu v Prievidzi, kde sa ortuť teplomera vyšplhala až na +20,4°C. Teplota takmer pokorila hranicu +20°C aj v Žiari nad Hronom, kde sa teplota v utorok vyšplhala na +19,7°C. Streda a štvrtok už boli o čosi chladnejšími dňami, ale o zime rozhodne hovoriť nemôžeme. Vo štvrtok namerali najvyššiu teplotu v Žiari nad Hronom na úrovni +18,0°C. Na takmer celom území však teplota vystúpila až nad hranicu +15°C.

Zmena príde v sobotu. Teploty prudko poklesnú
Piatok bude posledný letný a teplý deň na našom území. Teploty sa ešte pri slnečnej oblohe môžu dostať k hranici +20°C, no v sobotu už príde k výraznej zmene. Od severozápadu začne cez naše územie postupovať studený front, ktorý prinesie citeľné ochladenie. Počas popoludnia začne postupne na mnohých miestach pršať. Podvečer sa začne od severozápadu vo výškach výraznejšie ochladzovať a na severozápade a severe poklesne rýchlo hranica sneženia až na úroveň okolo 500 metrov nad morom.

Noc na nedeľu bude na severe s teplotami okolo bodu mrazu, pričom od výšky približne 500 metrov bude snežiť. Na zvyšku Slovenska bude pršať.
Nedeľa by mala byť naďalej zamračená a upršaná, na severe a na horách aj zasnežená.

Zima sa vráti na hory a na sever
Ak ste už prezuli pneumatiky na letné, tak sa viacerí nemusíte obávať. Ochladenie síce zasiahne celé naše územie a v priemere sa ochladí až okolo 10-15°C, ale zima zahrozí len na horách a na severe územia.
Na severných náveterných stranách hôr prejde sneženie do výdatnejšieho charakteru. Do pondelka tu môže napadnúť až okolo 30 cm snehu. Dopravu vo vyšších polohách nad 700 metrov môže komplikovať silný nárazový vietor, ktorý môže na cestách vytvárať snehové jazyky a záveje.

Zima sa teda aspoň do niektorých lokalít vráti. Detailnejšie informácie o počasí nájdete v priebežne aktualizovanom výstražnom spravodajstve.
Diskutujte o blížiacom sa počasí, prípadne sa nás opýtajte na počasie vo vašom regióne na: http://www.forum.imeteo.sk/index.php
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd