Teplo zostane, no vo štvrtok nás čakajú aj búrky

Peter Minárik

Na našom území sme v utorok zaznamenali prvé dvadsiatky. Nešlo len o chvíľkový záchvev. Vysoké teploty zostanú na našom území aj naďalej, no pridajú sa aj búrky.

Prvé dvadsiatky máme za sebou a pred nami sú aj naďalej teplotne nadpriemerné dni. Naše územie sa totiž bude nachádzať na zadnej strane tlakovej výše, ktorá sa rozkladá nad Čiernym morom a práve po jej zadnej strane k nám bude prúdiť teplý vzduch aj počas stredy. Maximálne teploty tak opäť pôjdu aj nad hranicu +20°C. 

Vo štvrtok aj búrky

Počasie sa pokazí vo štvrtok, ale to len prechodne. Cez naše územie totiž začne postupovať studený front, ktorý k nám prinesie prehánky, ale aj búrky. Aktuálne sú búrky najpravdepodobnejšie na severe Slovenska, no ich výskyt sa bude celkom iste ešte upresňovať. Búrky sa očakávajú aj v okolitých krajinách.

Charakter počasia vo štvrtok popoludní

 

Búrky, ktoré by sa mohli na našom území vyskytnúť vo štvrtok prinesú predovšetkým výraznejšie zrážky. Výraznejšie nebezpečné sprievodné javy neočakávajte, pretože advekcia teplého vzduchu od juhu nebude zasa až tak výrazná a front taktiež nebude príliš výrazný.

Teplo aj v nasledujúcich dňoch

Ako sme už spomínali, dvadsiatky sa na naše územie vrátia počas víkendu. Od víkendu nastúpi séria teplotne nadpriemerného počasia. Ako vidieť na ansámbly numerického modelu GFS, tak teplota sa v hladine 850 hPa, čo je po prepočte výška okolo 1500 m n.m. bude pohybovať vysoko nad hranicou dlhodobého normálu (normál je vyjadrený hrubou, červenou čiarou)

Ansámbel numerického modelu GFS

 

Pred nami je tak séria teplého počasia. Toto teplé počasie prinesie aj búrky. Tie teda prídu vo štvrtok, ale očakávajú sa aj od stredy budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd