Teplotný šok pred dverami. V Pondelok +23 °C, v utorok len +4 °C

Peter Minárik

Slovensko čaká na začiatku týždňa poriadny teplotný šok. Ešte v pondelok sa budú teploty na našom území šplhať až nad hranicu +20 °C a už v utorok budeme od týchto hodnôt veľmi vzdialený.

Víkend sa na našom území nesie v znamení príjemného počasia, ktoré k nám prináša mimoriadne vysoké teploty. Tie sa dnes na západnom Slovensku dostali až na hodnotu okolo +20 °C, pričom v nasledujúcich dvoch dňoch bude na našom území ešte teplejšie.

Počasie totiž ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad Balkánom. To zabezpečuje na našom území prevažne jasné až polooblačné počasie s príjemnými teplotami, nakoľko do našej oblasti po zadnej strane tejto tlakovej výše prúdi od juhozápadu až juhu veľmi teplý vzduch.

Takýto charakter počasia nás čaká na našom území až do pondelka. Až potom sa počasie radikálne zmení.

V utorok počasie ovplyvní front

Počasie sa na našom území začne zhoršovať v pondelok podvečer, kedy sa prvé zrážky vyskytnú na západnom Slovensku. Pôjde o občasný dážď, prehánky, no nie sú vylúčené ani búrky.

Pôjde o tzv. predfrontálne zrážky studeného frontu, ktorý sa v našej oblasti bude vlniť a zabezpečí nasledujúce hodiny prísun pomerne výdatných zrážok.

V noci na utorok sa začnú zrážky rozširovať postupne nad celé naše územie pričom na severe a západe môžu byť zrážky aj výdatnejšie. Napršať by mohlo aj okolo 20 mm zrážok.

Čaká nás teplotný šok

Čo je na situácii najzaujímavejšie je mimoriadne výrazné ochladenie, ktoré nás čaká.

Zatiaľ čo v pondelok sa ešte maximálne teploty budú na našom území pohybovať od +15 do +23 °C, pričom západ bude patriť k najteplejším oblastiam Slovenska, tak v utorok na západe môžu o takýchto teplotách len snívať.

Teploty sa na západe prepadnú na +1 až +7 °C, na východe bude ešte teplejšie. Denná teplota sa tak z hodnôt nad +20 °C, dostane v utorok pod +5 °C, čo je ochladenie o viac ako 15 °C.

To môžete vidieť aj na mape, ktorá ukazuje rozdiel teplôt v utorok oproti pondelku. Ako vidieť ochladenie bude v mnohých štátoch Európy výrazné a západ Slovenska bude patriť k oblastiam, kde sa ochladí najviac.

Po jarnom počasí sa tak pripravte opäť na návrat predzimného až zimného počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd