Ticho pred búrkami. Čoskoro príde vlna silných búrok

Ticho pred búrkami. Čoskoro príde vlna silných búrok
Peter Minárik

Mnohé oblasti strednej Európy aktuálne zažívajú horúce, letné počasie, no podvečer a v noci dorazia do niektorých oblastí intenzívne búrky. 

V strednej Európe s výnimkou niektorých oblastí aktuálne panuje tropické počasie. Aktuálne teploty sa šplhajú až cez hranicu +30 °C. V Poľsku je dokonca až +35 °C. Na mape však môžete vidieť výrazný rozdiel napríklad medzi východným Nemeckom a západným Nemeckom.

teplotná mapa
teplotná mapa

Cez Nemecko totiž postupuje studený front, ktorý rozdeľuje teplotne výrazné vzduchové hmoty a na tomto fronte sa čoskoro začnú tvoriť silné búrky. Prvé búrky by sa mali začať tvoriť na juhu Česka a búrky by cez Čechy mali postupovať smerom do Nemecka a Poľska. 

Dnes večer zasiahne tieto oblasti intenzívna vlna búrok. Búrky môžu mať až extrémne prejavy. Včera prinášali až 5 cm krúpy a supercelárne búrky, ktoré by okrem krúp mohli priniesť aj tornádo sa začnú formovať v strednej Európe už čoskoro.

Pred búrkami vydali výstrahu druhého stupňa aj českí, poľskí, rakúski, či nemeckí meteorológovia. Búrky prinesú krúpy s priemerom 3 až 5 cm, nárazy vetra s rýchlosťou cez 100 km/h a prívalové zrážky.

Zatiaľ sa však v týchto oblastiach prehrieva vzduchu, ktorý sa ďalej labilizuje a panuje tu doslova ticho pred búrkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd