Tie najhoršie horúčavy sú ešte len pred nami. Kedy sa ochladí ???

Peter Minárik
Slovensko zažíva najintenzívnejšiu vlnu horúčav. Teploty stúpajú cez hranicu +35°C, no v nasledujúcich dňoch pôjdu až k +40°C.

Európu sužuje veľmi horúce počasie. Teploty stúpajú k hranici +40°C, pričom na Balkáne a v Taliansku túto hranicu teploty aj prekonávajú. Najvyššia teplota z Európy, pokiaľ nepočítame Turecko, ktoré zažíva takéto horúce počasie pravidelne vystúpila počas včerajšieho dňa na letisku v chorvátskom Splite. 

Chorváti tu namerali až +42,3°C, čo je absolútny rekord pre túto stanicu a je to tretia najvyššia teplota zaznamenaná v Chorvátsku v histórii celých meraní.

Na našom území je výrazne chladnejšie a teploty zatiaľ zdolávajú hranicu +35°C.

Súčasná vlna horúčav zatiaľ priniesla najvyššiu teplotu hneď v prvý deň. Teplota v Holíči dosiahla +37,5°C a v Senici +37,4°C. Počas včerajšieho dňa bolo najteplejšie v Rimavskej Sobote, kde teplota vystúpila až na +36,3°C. Včerajší deň bol chladnejší, nakoľko cez naše územie postupoval rozpadajúci sa studený front. Oblačnosť frontu tak zabránila výraznejšiemu vzostupu teplôt. Už dnes však bude ešte teplejšie a v piatok čakáme najteplejší deň.

Vyjasní sa a prílev teplého vzduchu sa zintenzívni

Do našej oblasti aktuálne prúdi veľmi teplý vzduch od juhozápadu až z Afriky, ktorý sa k nám dostáva po okraji rozsiahlej tlakovej výše.

Vo štvrtok vystúpia teploty pri slnečnom počasí na +32 až +38°C, pričom to najhoršie nás čaká v piatok. V piatok zažijeme skutočne extrém. Teploty totiž počas dňa vystúpia na +33 až +39°C a v najteplejších lokalitách Slovenska je predpoklad, že teploty pokoria magickú hranicu +40°C. Len pripomenieme, že historicky najvyššia teplota nameraná na našom území je spred 10 rokov na úrovni +40,3°C

Ochladzovať by sa malo postupne v priebehu víkendu, pričom výraznejšie nás čaká na začiatku týždňa.

 pokračovanie článku pod reklamou

Teploty vystúpia až k +40°C. Sledujte online vo svojom mobile ako teploty rastú a kde je najteplejšie s NEKONEČNÝM internetom zadarmo

ZISTIŤ VIAC o Nekonečnom internete


Cez víkend dorazia búrky

Vytúžené zmiernenie tropických horúčav nastane v druhej polovici víkendu. Cez naše územie začne v nedeľu postupovať studený front, a tak na mnohých miestach treba počítať s tým, že sa počas popoludnia začnú objavovať prehánky a búrky, ktoré môžu byť aj intenzívnejšie.

Za studeným frontom k nám prenikne chladnejší vzduch, čo pocítime už na denných maximálnych teplotách počas pondelka. Tie by už nemali stúpať nad hranicu +30°C.

Vysoké teploty sa však vrátia v utorok. Teploty by od utorka do štvrtka budúceho týždňa mohli opäť stúpať nad hranicu +35°C. Výraznejšia vlna chladnejšieho počasia príde od štvrtka. Viac o vývoji na ďalšie dni sa dozviete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd