Tlaková níž ovplyvňuje počasie na Slovensku. Dážď sa rozširuje

Peter Minárik

Aktuálne na celom našom území prevláda prevažne zamračené počasie, no vo východnej polovici Slovenska pomerne výdatne prší a pršať by malo až do večerných hodín.

Zatiaľ čo včera počasie na našom území ovplyvňoval studený front, ktorý sa rozpadal, tak dnes prevzala počasie pod svoju kontrolu tlaková níž, ktorá sa nachádza nad severným Srbskom.

Okolo tejto tlakovej níže sa obtáča rozsiahle zrážkové pole, ktoré ovplyvňuje počasie aj na našom území a prináša predovšetkým do východnej polovice nášho územia zrážky, ktoré sú aj výdatnejšie.

Za uplynulých 24 hodín spadlo najviac zrážok na juhu stredného a východného Slovenska, kde sa zrážkové úhrny pohybujú zväčšia od 5 do 15 mm zrážok.

K 12:00 spadlo najviac zrážok na stanici Vlkyňa - Rimava, kde spadlo 17,0 mm zrážok. 

Zrážky uplynulé hodiny zasiahli predovšetkým juh Banskobystrického kraja a Košický kraj.

Zrážky za uplynulých 24 hodín, zdroj: SHMÚ
Zrážky za uplynulých 24 hodín, zdroj: SHMÚ

V týchto chvíľach sa zrážky na našom území rozširujú smerom k severu až k severozápadu. Aktuálne prší na celom východnom Slovensku a na väčšine stredného Slovenska.

Prvé zrážky sa však už vyskytujú aj na východe Podunajskej nížiny.

Podľa očakávaného vývoja by sa zrážky mali na našom území vyskytovať počas celého dňa, pričom slabnúť by mali v popoludňajších hodinách a na večer. Aktuálny pohyb zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd