Tohtoročný jún vo svete prepisuje meteorologické rekordy

Peter Minárik
Začiatok tohtoročného leta priniesol množstvo meteorologických rekordov. V niektorých častiach sveta je poriadne chladno, inde bojujú s teplom.

Jún sa považuje za začiatok meteorologického leta. Tohtoročný jún je na svete mimoriadne pestrý a priniesol niekoľko zaujímavých štatistických rekordov. Napríklad v našej oblasti bol prvý a druhý júnový týždeň teplotne nadpriemerný. Teplota sa v priebehu prvého júnového týždňa pohybovala zhruba o 5°C vyššie ako je dlhodobý priemer. Druhý júnový týždeň bol teplotne nadpriemerný o približne 2°C. Naopak v treťom júnovom týždni sa do našej oblasti prepadol chladnejší vzduch od severozápadu a týždeň tak skončil s teplotným podpriemerom okolo 5°C.

Všetko nasvedčuje tomu, že teplotne slabo podpriemerný skončí aj aktuálny júnový týždeň. Z hľadiska celomesačného priemeru by tak tohtoročný jún mal byť teplotne priemerný.

V Škótsku zima, v Rusku zasa horúco

V iných častiach Európy je však situácia výrazne odlišná. Britská meteorologická služba priniesla správu o tom, že tohtoročný jún je v Škótsku najchladnejší za posledných 40 rokov. Priemerná teplota sa tu pohybuje len na +9,5°C a predovšetkým na severe sa vyskytujú pomerne časté mrazy. Chladnejšie bolo v roku 1972.

Naopak v Rusku bude tohtoročný jún patriť k tým najteplejším, k čomu prispievajú uplynulé dni. Do tejto oblasti prúdi veľmi teplý vzduch a ortuť teplomera v oblastiach medzi Čiernym a Kaspickým morom stúpa až nad tropických +40°C. Ku príkladu včera zaznamenali najvyššiu teplotu v meste Jaškul na úrovni +41,8°C.

Horúco aj v Ázii a v Južnej Amerike

S vlnou horúčav sa trápia aj obyvatelia Kolumbie. Kolumbijské mesto Agustin Codazzi vyrovnalo historický teplotný rekord z roku 1973. Teplota tu tento týždeň dosiahla až +40,3°C.

Extrémne horúčavy aktuálne sužujú Pakistan. Teploty dosahujú až tropické hodnoty +45°C. Následkom horúčav v obchodnej metropole Karáči podľahlo už viac ako 800 ľudí a tisícky ďalších sú hospitalizovaní v nemocniciach.

Zima sužuje Nový Zéland, ale skúša aj Európu

Tohtoročný jún je teplotne podpriemerný na severe Nórska. V mnohých lyžiarskych strediskách sa dá stále lyžovať. Sneh sa tu totiž topí len veľmi pomaly a stále je ho aj viac ako 3 metre.

Zima prišla uplynulý víkend aj do Álp a napadlo tu až okolo 30 cm čerstvého snehu. Snehová vrstva sa však stala nestabilnou. V Korutánsku sa v pondelok uvoľnila lavína, ktorá zabila piatich ľudí.

Veľká zima je však aj v takých kútoch sveta, kde obvykle v tomto ročnom období zima aj vládne. Prekvapivo chladno je v Antarktíde, kde tohtoročný jún priniesol mesačný teplotný rekord. Na vedeckej stanici Concordia zaznamenali len -81,3°C.

Chladné počasie sužuje aj Nový Zéland. V oblasti jazera Pukaki klesla teplota minulú noc na -22°C, čo je len o niekoľko stupňov viac ako historické minimum -25,6°C z roku 1903. Okrem nízkych teplôt trápi krajinu aj sneženie. V najteplejších oblastiach dosahovala snehová pokrývka dnes ráno 30 cm. Sneženie očakávajú aj najbližšie dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd