Tokio zasiahol tajfún. Za 24 hodín spadlo 700 mm zrážok

Tokio zasiahol tajfún. Za 24 hodín spadlo 700 mm zrážok
Tokyo Peter Minárik

Japonsko sužuje silný tajfún Hagibis, ktorý si vyžiadal už prvú obeť. Meteorológovia varujú najmä pred prívalovými zrážkami.

Silný tajfún Hagibis počas dnešného dňa zasiahol Japonsko, vrátane hlavného mesta Tokio. 

Stred tajfúnu prešiel nad pevninu krátko pred 19.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) na polostrove Izu juhozápadne od Tokia.

Meteorológovia namerali poryvy vetra, ktoré prekračovali rýchlosť 200 km/h a práve silný vietor má už aj prvú obeť. Je ňou muž, ktorého našli mŕtveho v prevrátenom vozidle v meste Išihara východne od Tokia. Piati ďalší tam utrpeli zranenia, keď sa oblasťou prehnalo tornádo, ktoré zničilo jeden dom a strhlo strechy viacerých ďalších, uviedli miestne médiá.

Meteorológovia však varujú predovšetkým pred prívalovými zrážkami, ktoré môžu vyvolať povodne. Na prefektúre Tokia v Kanagawe presiahli zrážkové úhrny za 24 hodín až 700 mm. 

Očakávané zrážky a ďalší postup tajfúnu
Očakávané zrážky a ďalší postup tajfúnu

Tajfún, ktorý zasiahol Japonsko je najsilnejší za uplynulých 60 rokov. Hagibis je podľa Japonského meteorologického úradu porovnateľný s tajfúnom z roku 1958, pri ktorom vo východnom a strednom Japonsku zahynulo viac ako 1200 ľudí.

Prichádza tiež len mesiac po tajfúne Faxai, jednom z najsilnejších v Japonsku za posledné roky, ktorý zničil alebo poškodil 30.000 domov a spôsobil rozsiahle výpadky elektriny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd