TOP: V Alpách leží 300 cm snehu. Husté sneženie má počas víkendu prini

Peter Minárik
Kritická situácia v Alpách. Meteorológovia vydali výstrahu 3.stupňa pred snežením. Počas víkendu má napadnúť ďalších 200 cm snehu.
Zatiaľ čo Slovensko zažíva oteplenie, tak o 500 km juhozápadne od nášho územia bojujú v Alpách s masívnymi snehovými zrážkami. V mnohých oblastiach napadlo cez 70 cm snehu. Výška snehovej pokrývky, tak už v niektorých oblastiach dosahuje 300 cm. Meteorológovia varujú celú oblasť východných Álp. Počas víkendu má napadnúť ďalších až 200 cm nového snehu a vydali najvyššiu výstrahu 3.stupňa pre celú oblasť východných Álp.

V mnohých oblastiach platí extrémny stupeň nebezpečia. (meteoalarm.eu)

Snežiť v Alpách začalo vo štvrtok večer a takmer hneď sneženie prešlo do výdatnejšej intenzity. Za 24 hodín spadlo v mnohých častiach východných Álp až cez 70 cm čerstvého snehu. Výška snehovej pokrývky sa tak na niektorých miestach pohybuje už okolo 3 metrov.

V mnohých alpských lokalitách už miestne úrady rozhodli vo štvrtok večer o uzatvorení škôl. Taktiež vydali odporúčanie, aby ľudia radšej nevychádzali so svojimi automobilmi na cesty. Okrem problémových ciest, ktoré je komplikované udržiavať totiž hrozí vodičom aj samovoľný zosuv lavín. Úrady navyše vyzvali ľudí, aby sa radšej zdržiavali počas víkendu doma.

Počas celého víkendu má v Alpách naďalej husto snežiť. Sneženie by malo ustávať až v priebehu pondelka. Odhady hovoria, že v južnej časti Álp môže počas víkendu napadnúť až okolo 200 cm snehu. Odhady rakúskych meteorológov hovoria o tom, že na rakúskej strane Álp by malo napadnúť do 120 cm čerstvého snehu. Ľudí varujú aj slovinskí meteorológovia. Na severozápade krajiny má sneh pribúdať s rýchlosťou 60 cm za 24 hodín. Situáciu budeme samozrejme na iMeteo.sk sledovať aj naďalej.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd