Tornáda aj 5 cm krúpy. Silné búrky teraz vstupujú nad Česko. Na rade je aj Slovensko

Peter Minárik

Mimoriadne silné búrky sa práve v týchto chvíľach začínajú nasúvať z Nemecka nad Česko. V Nemecku búrky priniesli tornáda aj väčšie škody. Problémy čoskoro postihnú susednú Českú republiku a v noci dorazia búrky nad Rakúsko a zrejme aj nad Slovensko.

Dnešný deň prináša do oblasti Nemecka jednu z najvýznamnejších búrkových situácii tohto roka. Silné búrky od poludnia sužovali Benelux a následne sa začali presúvať nad Nemecko, kde meteorológovia vydali pred búrkami až 4. výstražný stupeň.

Búrky, ktoré stále zúria nad Nemeckom vyprodukovali aj tornáda. Vyskytli sa aj veľké krúpy a prívalové zrážky. Teraz mieria búrky nad Česko.

Tornáda v Nemecku zranili ľudí

Silné búrky od dnešného poludnia sužujú aj Nemecko, pričom v centrálnej časti sa vyskytli aj niekoľko superciel, ktoré priniesli extrémne javy.

V Nemecku sa dnes vyskytlo pravdepodobne niekoľko tornád, pričom oficiálne sú potvrdené zatiaľ tri. Prvé sa vyskytlo na severozápade krajiny v oblasti mesta Paderborn.

Foto: Lino Mirgeler/dpa
Foto: Lino Mirgeler/dpa

Tornádo v meste strhlo strechy na niekoľkých budovách a a vyvrátilo mnoho stromov. Podľa najaktuálnejších informácii od záchranárov tornádo zranilo niekoľko ľudí. Obete na životoch však ešte nie sú známe. 

Ďalšie potvrdené tornádo je z oblasti Westerwaldu. Polícia v Montabaure úplne uzavrela dve cesty medzi mestami Neuhäusel a Hillscheid vo Westerwalde. Spadlo tu veľa stromov. Mnoho stromov je polámaných, čo naznačuje prechod tornáda. Toto tornádo však zasiahlo extravilán.

Tretie tornádo sa vyskytlo v oblasti Lütmarsen.