Tornáda v USA: Škody po tornáde zachytila aj družica

Veronika Sádovská

Ani v polovici apríla si v USA od búrok a tornád nevydýchli. Vyše tucet tornád si vyžiadal minimálne 6 obetí.

Silné búrky s nárazovým vetrom a veľkou pravdepodobnosťou vzniku tornád pokračujú aj v polovici apríla v USA.

Tornáda zasiahli juh a východ krajiny, varovania boli vydané od Floridy až po Virgíniu. Najviac si to odniesol štát Mississippi. 

Po jednom z tornád, 12. apríla, zostala stopa, ktorú zachytili družice obiehajúce okolo Zeme. Obrázky si môžete pozrieť v galérii.

Na prvom z nich je vidieť trajektóriu tornáda na prirodzenom farebnom spektre. Ukazuje ako tornádo vytrhalo vegetáciu v oblasti, kadiaľ sa prehnalo. Ostala po ňom svetlohnedá stopa zeminy a trosiek. Druhý obrázok znázorňuje teplotné spektrum. Miesta, ktorými prešlo tornádo majú vyššiu teplotu. Miesta, kde nie je vegetácia sa totiž ohrievajú rýchlejšie.

Trasa tornáda mala dĺžku až 70 míľ (122 km) a siahala od mestečka Jefferson Davis County po Clarke County a búrka mala silu EF-4, čo je v rámci tejto škály, druhá najvyššia intenzita.

Aj ostatné tornáda zanechali po sebe škody, hoci boli o niečo slabšie (do EF-3). Zničili dokopy stovky domov a tisíce ľudí sú odkázaní na pomoc od štátu či blízkych. Zahynulo pri nich minimálne 6 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd