Tornádo má už viac ako 150 zranených. Ďalší ľudia sú pod troskami

Peter Minárik

Moravu zasiahla prírodná katastrofa v podobe tornáda, ktoré sa prehnalo niekoľkými obcami. Situácia je mimoriadne vážna a na nohách sú všetky záchranné zložky. Pomoc ponúka aj Slovensko.

Južnou Moravou sa dnes prehnali extrémne búrky, ktoré si na Hodonínsku už vyžiadali desiatky zranených. Ide o jednu z najhorších prírodných katastrof v histórii Moravy. Na miesto vyráža armáda a pomoc vyslalo už aj Slovensko.

Tornádo zničilo časť obce

K zosadnutiu tornáda došlo pár kilometrov od našich hraníc, kde supercelárna búrka vyprodukovala na naše pomery nezvyčajne veľké tornádo. Najhoršie škody sú pri obci Lužiná, kde tornádo zničilo časť dediny.

Tornádo za sebou zanechalo spúšť, akú poznáme skôr z amerických záberov. Tornádo prevracalo autá, strhávalo strechy a lámalo stromy. Pod troskami sú aktuálne desiatky ľudí. Hasiči evidujú vážne poškodených až 7 obcí.

Nemocnice aktivovali traumaplán

Všetky nemocnice na juhu Moravy aktivovali krízový plán. Do nemocníc privážajú desiatky zranených. Zranených privážajú sanitky, ale aj ľudia svojimi osobnými autami.

Tornádo poškodilo domov dôchodcov, športovú halu a desiatky budov. Celkovo evidujú už viac ako 150 zranených. Najhoršia situácia je v obciach Moravská Nové Ves, Mikulčice, Hrušky a Lužice.

Vez dodávok elektrickej energie je viac ako 32 000 odberných miest.

Do oblasti vyrazil pátrací tím

Na miesto postihnutou prírodnou katastrofou vyrazil USAR tím, ktorí sa špecializuje na vyhľadávanie ľudí pod troskami. Naposledy tento tím Česi vyslali do Bejrútu po výbuchu v prístave v roku 2020. Záchranári totiž očakávajú, že pod troskami budov môžu byť ďalšie desiatky ľudí a dokonca aj obete.

Na miesto taktiež vyrazil pátrací tím so psami a mieri sem aj armáda. Pomoc ponúklo aj Slovensko.

Tornádo, ktoré dnes zosadlo v Česku je podľa záznamov najhoršie v histórii Česka a zrejme aj Československa. Predbežne charakterizovali tornádo o sile EF3.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd