Toto je hybridný potomok klimatickej zmeny: Medveďov pizzly pribúda

Veronika Salayová

Medveď pizzly je prvý hybridný potomok ľadového medveďa a medveďa grizlyho. Počas posledných 10 rokov bol zaznamenaný výrazný nárast týchto tvorov a biológovia sa domnievajú, že príčinou je klimatická zmena.

V Arktíde bolo objavených viac hybridných potomkov ľadového medveďa a medveďa grizlyho. Tento druh medveďa dostal príznačné meno – pizzly (spojenie z angl. polar bear a grizzly bear). 

Prvý medveď pizzly bol pozorovaný ešte v roku 2006 bol na severozápadných územiach kanadskej Arktídy. 

Zmena klímy im dovoľuje stretnúť sa

Teploty v Arktíde rastú približne dvakrát rýchlejšie ako inde na svete. Paleontologička Larissa DeSantisová uviedla, že klimatická kríza rozhodne hrá úlohu v hybridizácii medveďov, ktorí žijú v Arktíde, informuje ČT 24.

Rýchle zmeny arktického prostredia spôsobili úbytok morského ľadu, preto sa ľadové medvede musia častejšie vydávať za korisťou na pevninu, kde doteraz dominovali medvede grizly.

Medvede grizly zas naopak prenikajú do severnejších oblastí v dôsledku otepľovania. Tieto dva druhy medveďov sa tak môžu stretávať viac a častejšie ako za uplynulé státisíce rokov.

Výsledkom je medveď pizzly, ktorý je považovaný sa hybridný potomok klimatickej zmeny, pretože bez týchto zmien by sa tieto dva druhy s veľkou pravdepodobnosťou neskrížili. 

Gény zohrávajú dôležitú rolu

Vedci varovali, že väčší výskyt hybridizácie by mohol ohroziť biodiverzitu oboch druhov. Pri párení hrozí znížená genetická rôznorodosť druhu, čo následne môže spôsobiť aj isté genetické poruchy. 

Medvede grizzly a ľadové medvede sa môžu medzi sebou krížiť, pretože sú si oba druhy značne blízke. Geneticky sa však rozišli pred pol miliónom rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd