Tottenham chce najbližší futbalový zápas odohrať s nulovou uhlíkovou stopou

Dominik Cenkner

Netradične, ale zaujímavo. Takto sa futbalový klub Tottenham Hotspur rozhodol upozorniť na klimatické zmeny a ukázať, ako sa k prírode správať šetrne. Najbližší zápas Premier League proti Chelsea má byť vôbec prvým na svete s prakticky nulovou uhlíkovou stopou.

Ako to chce londýnsky tím v spolupráci s televíznou stanicou Sky a britskou vládou dosiahnuť?

Tottenham chce upozorniť na hrozbu klimatických zmien a inšpirovať fanúšikov, že nemusia zanechávať uhlíkovú stopu. Domáce stretnutie piateho kola Premier League s Chelsea, ktoré sa uskutoční v nedeľu 19. septembra, a ktoré dostalo hashtag #GameZero, preto bude mať netradičné pozadie.

Hráči oboch tímov dorazia na zápas autobusmi, ktoré jazdia na biopalivá. A ak sa budú chcieť napiť, neurobia tak z klasických plastových fliaš, ale udržateľnejších kartónov. Občerstvenie pre divákov bude obnášať rastlinné potraviny, fanúšikovia sa tak musí na čas premeniť vo vegánov. Zároveň boli vyzvaní k tomu, aby k zápasu pricestovali na bicykli.

„Čistá uhlíková nula“ sa dosiahne, keď sa priame emisie súvisiace so stretnutím (napríklad cestovanie fanúšikov a zamestnancov, využitie energie na štadióne, výroba jedla a pitia) čo najviac znížia a zvyšok zariadia rôznorodé prírodné projekty.

Klub myslí na ekológiu už dlhšie

Už skôr počas tohto roka bol Tottenham zvolený za najzelenejší klub celej ligy. Zaslúžila sa o to jeho účasť na špeciálnych programoch organizácie OSN, ktorá organizáciám zadáva súbor cieľov, ktoré treba dosiahnuť, aby sa stali udržateľnejšími značkami.

Zapojenie Spurs do doposiaľ nevídanej akcie teší aj ich šéfa Daniela Levyho. „Sme potešení, že môžeme byť partnerom stanice Sky v tejto priekopníckej iniciatíve, ktorá ukáže, akú úlohu môže futbal hrať pri riešení naliehavého problému zmeny klímy. Ako najzelenší klub Premier League sme pre ochranu našej planéty zapálení,“ podotkol klubový šéf k snahe o uhlíkovú neutralitu.

„Tešíme sa, až predvedieme našu širokú škálu udržateľných opatrení, ktoré už existujú. A že povzbudíme našich fanúšikov, aby sa týmito opatreniami, ktoré môžu zariadiť obrovský rozdiel, inšpirovali,“ dodal.

Táto futbalová snaha predchádza veľkej konferencii COP 26 o zmene klímy, ktorá sa od 1. do 12. novembra uskutoční pod hlavičkou OSN v Glasgow.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd