Tragické leto v Tatrách. Úradovali hlavne búrky

Tragické leto v Tatrách. Úradovali hlavne búrky
Veronika Sádovská

Tohtoročná letná sezóna patrí medzi najtragickejšie v našich horách. Úmrtia a zranenia spôsobili hlavne blesky počas búrok.

Najvážnejšou udalosťou bol úder blesku na poľskej strane Tatier  v oblasti západotatranskéhu masívu Giewont. Blesk tam zasiahol skupinu turistov.

Počet obetí sa nakoniec vyšplhal na 5 mŕtvych a takmer 200 zranených, medzi ktorými boli aj malé deti. Jedno dieťa sa ešte donedávna zotavovalo zo zranení v nemocnici, dve zomreli.

foto: K. Olszanowska-Kuńka
foto: K. Olszanowska-Kuńka

Blesky úradovali aj na slovenskej strane vysokých Tatier a v Nízkych Tatrách. Všetky udalosti sa stali len niekoľko dní či týždňov po sebe.

Na slovenskej strane Tatier si vyžiadal blesk jednu obeť. V oblasti vrchola Baníkov zasiahol dvoch turistov, z ktorých jeden neprežil.

Turistu, ktorý po zásahu bleskom v Nízky Tatrách stratil na chvíľu vedomie, oživovali okoloidúci, pretože horskí záchranári sa pre búrku nemohli k nemu dostať. Našťastie sa ho podarilo oživiť a previezť do nemocnice.

Horskí záchranári upozorňovali turistov na nepredvídateľné letné búrky v horách, aj napriek tomu mnohí podcenili rýchly vývoj počasia.

Fotografie z vyslobodzovania tiel jaskyniarov, foto: Reuters
Fotografie z vyslobodzovania tiel jaskyniarov, foto: Reuters

Ďalšou tragickou udalosťou bola smrť dvoch jaskyniarov vo Veľkej snežnej jaskyni. Šiesti muži sa vydali do jaskyne, v ktorej však v dôsledku dažďov voda zatopila chodby. Dvaja uviazli v hĺbke asi 500 m, ostatným sa podarilo vyslobodiť a zavolať pomoc.

Našli ich už však bez známok života. Nárast hladiny mohol spôsobiť aj zmenu tlaku. Takisto teplota v nej sa pohybovala okolo +4°C, čo pri dlhodobom vystavení spôsobuje podchladenie.

Počas celej sezóny na slovenskej aj poľskej strane našich veľhôr každodenne zasahovali záchranné zložky pri úrazoch, pádoch či hľadaní stratených osôb. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd