Tropická búrka Dorian sužuje Atlantik. Zmení sa na hurikán

Tropická búrka Dorian sužuje Atlantik. Zmení sa na hurikán
Veronika Sádovská

Tropická búrka Dorian je štvrtou pomenovanou búrkou v Antlantiku počas tejto sezóny.

V nasledujúcich hodinách zasiahne pobrežie Malých Antíl. Tam prinesie silný vietor o rýchlosti až 100 km/h, intenzívne zrážky a zmení sa na hurikán 1. kategórie.

Na búrku sa už od včera pripravovali obyvatelia Barbadosu. Tí doslova vykúpili obchody a lekárne, pretože zásobovanie ostrova odstavili o 10 hodine ráno miestneho času.

foto: www.pbs.org
foto: www.pbs.org

Podobne sa na búrku pripravovali aj ostrovy Svätá Lucia a Svätý Vincent. Na týchto troch ostrovoch očakávajú najväčšie škody.

Tropická búrka zasiahne v stredu Portoriko, potom už začne slabnúť. Koncom týždňa dosiahne Bahamy a Floridu, avšak prinesie už slabší vietor a menej zrážok.

Nad Atlantikom sa nachádza aj tropická depresia, ktorá postupuje ďalej na sever  a pobrežie USA ani Kanady nezasiahne.

V nasledujúcich dňoch môže vzniknúť búrka aj pri pobreží Floridy, no pevninu by ohroziť nemala. Do konca sezóny by malo celkovo vzniknúť ešte asi 5 búrok, ktoré sa môžu stať hurikánmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd