Tropická búrka Hermine. Zrušených je vyše 200 letov

Veronika Sádovská

Obľúbené dovolenkové ostrovy momentálne sužujú prudké búrky. Španielske úrady uviedli do pohotovosti varovania pre každý jeden ostrov v tomto súostroví.

Kanárske ostrovy utrpeli vážne následky post-tropickej búrky Hermine. Tá sa doslova dovalila na ostrovy v nedeľu. Od skorého rána tak hlavne dážď a vietor znepríjemňovali život na všetkých ostrovoch tohto súostrovia.

„Bola to ťažká nedeľa," povedal dnes prezident Kanárskych ostrovov Ángel Víctor Torres na tlačovej konferencii pre médiá. Našťastie zatiaľ neboli hlásené žiadne zranenia ani úmrtia v dôsledku búrok.

Dôsledky pocítili letiská aj bežní ľudia

Najviac sa zhoršenie počasia dotklo letísk a letov. „Zrušených bolo až 252 letov a ďalších 38 bolo presmerovaných," informoval na Twitteri prevádzkovateľ letiska Aena.

Obyvatelia Kanárskych ostrovov pocítili následky post-tropickej búrky hlavne na záplavách a zosuvoch pôdy.

Aj mnohé cestné komunikácie museli uzatvoriť kvôli popadaným stromom či skalám. Napriek nebezpečne vyzerajúcej situácii, tieto incidenty nespôsobili vážnejšie škody alebo zranenia.

Vláda vyzvala obyvateľov, aby necestovali

Na ostrovoch Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma a Hierro zaznamenali vysoké úhrny zrážok a to viac ako 100 litrov na meter štvorcový (100 mm zrážok). Najviac zrušených letov, viac ako 100, bolo na Tenerife.

Od dnešného rána sa situácia trochu zlepšila. Mnoho cestujúcich však stále uviazlo na letiskách na ostrovoch patriacich Španielsku.

Vláda ale naďalej vyzvala občanov, aby sa vyhli cestovaniu a zrušila aj vyučovanie. Počasie by už v priebehu utorka malo byť výrazne lepšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd