Tropický cyklón Kimi v Austrálii. Zabráni šíreniu požiarov?

Veronika Sádovská

Nad sever Queenslandu sa pomaly presúva tropický cyklón 1. kategórie. Prinesie silný vietor do 140 km/h.

Zatiaľ čo na juhu Austrálie zúria búrky, sever štátu Queensland zasiahol tropický cyklón Kimi. Aktuálne sa nachádza asi 130 km východne od Cooktownu.

Cyklón má zatiaľ silu 1. kategórie, ale očakáva sa, že do pondelkového poludnia (miestneho času) zosilnie na 2. kategóriu.

Úrady už varovali obyvateľov, aby si našli bezpečný úkryt pred silným vetrom a dažďom. 

Obyvateľom Cape Melville a Cardwell odporúčali zabezpečiť člny a majetok pred silným vetrom ešte počas dňa. Cyklón najprv zasiahol pobrežie s rýchlosťou vetra 120 km/h a do pondelkového večera sa presunie do vnútrozemia.

Dážď môže spôsobiť aj silné záplavy, preto už zorganizovali protipovodňové hliadky. 

V posledných mesiacoch sa v Austrálii znovu rozhoreli požiare. Výdatný dážď by ich šírenie môže spomaliť, avšak väčšina požiarov sa nachádza oveľa južnejšie. 

Tým požiarom, ktoré sa nachádzajú v dráhe cyklónu ale môže dopomôcť k šíreniu prudký vietor, keďže v Austrálii je znovu extrémne sucho.

Najpravdepodobnejšie však bude to, že zatiaľ čo na severe budú bojovať so záplavami po cyklóne, juh územia bude stále extrémne suchý, horúci a teda požiare budú mať ideálne podmienky na vznik a šírenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd