Tsunami v Indonézii zabila najmenej 40 ľudí

Krakatoa Peter Minárik

Vlna tsunami zabila najmenej 40 ľudí a minimálne 165 zranila po tom, ako zasiahla pobrežie okolo Sundajského prielivu. Vlnu tsunami vyvolala erupcia sopky.

Príčinou je podmorský zosuv pôdy po vypuknutí sopky Krakatoa. Tá totiž tesne pred tým vybuchla.

Svedkovia hovoria o tom, že natáčali erupciu sopku na okolitých plážach, no z tichého večera sa stalo peklo, po tom ako sa hladina mora zdvihla a ľudia začali z pobrežia utekať do bezpečia.

Prvá vlna bola slabšia a ľudia ju prirovnali silnejšiemu prílivu, potom však dorazila druhá vlna. Tá zničila desiatky domov a zaplavila ulice.

Úrady zverejnili prvý počet obetí, no hneď dodali, že počet obetí bude určite rásť.

Sopka Krakatoa priniesla v minulosti jednu z najhorších zaznamenaných katastrôf na našej planéte. Výbuch v roku 1883, ktorý vyvolal vlnu tsunami zabil viac ako 35 000 ľudí. Výbuch sopky vtedy vyvolal najsilnejší zaznamenaný zvuk v histórii. Ten ,,cestoval,, až 3000 km a dorazil do Austrálie, kde zobudil ľudí.

Sopečný popol padal až 1900 km od miesta výbuchu a vlna tsunami dosiahla až 40 metrov. Vlnu tsunami vyvolal pád odtrhnutej sopky do mora.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd