Turisti a lyžiari, majte sa na pozore. Na horách pribudlo 50 cm snehu, situácia je nebezpečná

Zuzana Macháčová

Dnes v našich horách platí 3. stupeň nebezpečenstva pred lavínami. Hlavným problémom je najmä napadnutý starý sneh v kombinácii s novým. 

Na horách, najmä v Tatrách, panujú mimoriadne náročné turistické podmienky. Turistom sa neodporúča pobyt vo Vysokých a Nízkych Tatrách, ale i v Malej a Veľkej Fatre. Hrozí tu 3. stupeň lavínovej hrozby.

V týchto horských oblastiach za posledných 48 hodín pripadlo do 50 cm nového snehu, informuje HZS. Turistické chodníky sú pokryté hrubou vrstvou čerstvého snehu.

Dnes bude celú situáciu veľmi výrazne zhoršovať silný a nepríjemný vietor. Na horách bude víchrica, na hrebeňoch hôr môže vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť až 160 km/h. Podľa záchranárov sa dnes pohyb na horách neodporúča. 

Nestabilné vrstvy snehu

Vplyvom silného vetra je snehová pokrývka veľmi nerovnomerne rozmiestnená. V stredných polohách je sneh prachovitý, na hrebeňoch a vo vyšších polohách je vplyvom pôsobenia silného vetra ubitý do tvrdých krehkých dosiek. Na miestach s nižšou snehovou pokrývkou sa vplyvom nízkych teplôt môžu vytvárať kritické vrstvy. 

Ako informuje HZS, situáciu na horách a pokrývku snehu bude dnes zhoršovať veterné počasie. Veľmi nebezpečné sú najmä záveterné strany hrebeňov, miesta pod sedlami, skalnými stenami a strmé žľaby nad 30°. Na strmých svahoch a skalných stenách sa očakáva výskyt samovoľných, prevažne prachovitých lavín s nového snehu.

Nepriaznivé počasie bude pretrvávať aj nasledujúce dni. Pri nízkych teplotách bude naďalej snežiť, čoho dôsledkom bude nový sneh so starou snehovou pokrývkou zle previazaný. Preto je potrebné si dávať pozor a nebrať situáciu na ľahkú váhu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd