Turistické trasy vo Vysokých Tatrách sú zľadovatené

Turistické trasy vo Vysokých Tatrách sú zľadovatené
Vysoké Tatry Veronika Salayová

Vo Vysokých Tatrách sú sťažené podmienky pre turistiku. Väčšina turistických ciest  je značne zľadovatená.

Vo vyšších polohách Tatier sú cesty a turistické trasy pod vrstvou snehu alebo sú do značnej miery zľadovatené.

Trasy sú veľmi klzké a v takýchto podmienkach je veľmi ťažké sa pohybovať, a to aj napriek správnemu vybaveniu pre zimnú turistiku, varuje Tatranský národný park z poľskej strany.

V Tatrách platí malé lavínové riziko – to znamená, že lavínu je možné uvoľniť len s veľkým dodatočným zaťažením na veľmi malom mieste a na veľmi strmých alebo extrémnych svahoch.

Toto riziko pretrváva už niekoľko dní v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. Možné je aj spontánne zostúpenie malých a stredných lavín.

Na tatranských jazerách sa objavila tenká vrstva ľadu, vrátane obľúbeného jazera Morské oko, ktoré je tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku, nachádzajúce sa vo Vihorlatskom pohorí.

Odborníci upozorňujú, aby sa na povrch tatranských jazier za žiadnych okolností nevstupovalo, pretože ľad nie je dostatočne pevný a hrozí jeho prelomenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd