Túto noc bude Jupiter na dosah ruky. Peknému pozorovaniu ale zabráni počasie

Zuzana Macháčová

Už túto noc bude Jupiter najbližšie k Zemi od roku 1963. Kráľ medzi planétami slnečnej sústavy bude veľmi jasný, čo by za priaznivých okolností uľahčilo jeho pozorovanie. V tom istom čase nastane aj jav nazývaný veľká opozícia Jupitera.

Už niekoľko dní sa na nočnej oblohe objavuje jasná škvrna, ktorá neustále žiari strieborným svetlom. Je to Jupiter - najväčšia planéta slnečnej sústavy. Už túto noc bude najbližšie k Zemi.

Jasnosť Jupitera je v súčasnosti -2,9 magnitúdy, takže svieti jasnejšie ako najjasnejšie hviezdy. V noci z nedele na pondelok sa planéta priblíži k Zemi na vzdialenosť viac ako 591 miliónov kilometrov. K tomuto okamihu dôjde presne o 04:00 h ráno nášho času.

Najväčšia planéta Slnečnej sústavy sa dostane do opozície s našou hviezdou, a teda bude na opačnej strane Zeme ako Slnko. Situácia, keď sa Jupiter, Zem a Slnko dostanú presne do tejto polohy, nastáva každých 13 mesiacov.

Keďže Jupiter bude v tomto čase výnimočne blízko Zeme, tento jav sa nazýva Veľká opozícia. Nie je potrebné čakať na konkrétny čas, sledovať ho bude možné počas celej noci.

V súčasnosti je Jupiter o 11 % väčší a 1,5-krát jasnejší ako v apríli 2017, keď sa nachádzal v blízkosti afélia. Je to opačný bod ako perigeum, t. j. umiestnenie planéty najďalej od Slnka.

Ako sa vzdialenosť Jupitera od Zeme zväčšuje, z pohľadu Zeme sa postupne stmieva. Počas nasledujúceho mesiaca však bude tento rozdiel voľným okom ťažko pozorovateľný.

Pozorovať môžete aj štyri Jupiterove mesiace

Pomocou malých ďalekohľadov bude možné vidieť štyri najväčšie Jupiterove mesiace, a to Európu, Ganymedes, Io a Callisto. Nazývajú sa Galileove mesiace, pretože ich objavil Galileo Galilei v roku 1410.

Počas niekoľkých nocí ich je možné vidieť v rôznych polohách voči Jupiteru. Ak sa jeden z mesiacov skrýva za planetárnym diskom, viditeľné budú len tri z nich.

Pokročilejšie prístroje nám umožnia vidieť farebné pásy oblakov v atmosfére planéty a Veľkú červenú škvrnu, obrovskú anticyklónu, ktorá trvá už stovky rokov.

Nepriaznivé počasie

Pozorovaniu nádherného nebeského divadla žiaľ bude brániť počasie. Dnes v noci sa očakáva oblačná až zamračená obloha a na väčšine územia treba počítať s prehánkami či dažďom.

Situácia by sa nemala zlepšiť ani v priebehu týždňa. Spoliehať sa tak budeme môcť len na zábery z okolitých krajín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd