Túto noc budeme meniť čas. Čo môže zmena spôsobiť?

Veronika Sádovská

jeden čas bude zavedený až v roku 2021. Ešte tento rok budeme musieť pretrpieť zmenu zimného času na letný. Aký môže mať zmena na nás vplyv?

Túto noc si budeme posúvať čas na hodinkách o hodinu dopredu. Alebo to za nás urobia inteligentné technológie. Výsledok bude rovnaký. Noc bude trvať o hodinu kratšie.

Zmena zimného času na letný je menej obľúbená a môže spôsobiť viacero ťažkostí. Podľa americkej štúdie v časopise Current Biology v blízkych dňoch po zavedení letného času stúpa počet nehôd na cestách od 6 do 8 %.

Štúdia skúmala dopravné nehody v oblastiach, kde sa strieda čas v rokoch 1996 - 2017. Dokopy šlo o 732 835 nehôd. Príčinou mnohých z nich v tomto čase je hlavne nevyspatosť a únava spôsobené insomniou.

Ďalšie štúdie poukazujú na zvýšený výskyt infarktov v prvých troch dňoch po zmene času. Tie môžu byť takisto spojené s nervozitou a únavou.

Každému vyhovuje iný čas, niektorí Slováci preferujú letný, kvôli dlhším dňom, iní tvrdia, že predsa zimný je pre naše telo prirodzenejší. Tento rok možno vďaka karanténnym opatreniam budeme znášať zmenu času ľahšie.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd