Ukrajinka spadla pod Chopkom do žľabu. Nevidela pre hmlu

Chopok Peter Minárik

Obrovské šťastie mala pod Chopkom ukrajinská snowboardistka, ktorá spadla do žľabu, no našťastie sa jej nič vážne nestalo.

Včera večer sa na tiesňovú linku HZS so žiadosťou o pomoc obrátili známi 54 – ročnej ukrajinskej snowboardistky, ktorá ani po skončení prevádzky lyžiarskeho strediska neprišla na parkovisko v Demänovskej doline, kde sa mala stretnúť so svojou skupinou a spoločne s nimi pokračovať do ubytovacieho zariadenia.

Telefonicky sa s ňou nebolo možné skontaktovať, nakoľko nemala vo svojom telefóne aktivovaný roaming. Posledný kontakt s ňou mali okolo 13:00 hod. a odvtedy ju nevideli. Záchranári HZS podľa údajov získaných od známych najprv preverili zoznamy osôb, ktoré v dnešný deň v lyžiarskom stredisku ošetrili, no nezvestná snowboardistka sa medzi nimi nenachádzala.

Počas telefonického zisťovania ďalších skutočností a zvažovania všetkých možností, kde by sa mohla nachádzať, informovali zamestnanci lyžiarskeho strediska, že Ukrajinka prišla sama na Lukovú. Je vyčerpaná, podchladená a vystrašená, ale inak na prvý pohľad bez viditeľných zranení. Na Lukovú odišli dvaja záchranári HZS na skútri. Turistku, ktorú pracovníci strediska medzitým prichýlili vo svojich priestoroch, zateplili a poskytli teplý nápoj najprv vyšetrili a následne zisťovali čo sa stalo.

Z jej výpovede vysvitlo, že popoludní sa vyviezla na Chopok a počas snowbordovania v hustej hmle, za minimálnej viditeľnosti zišla z lyžiarskej trate a padla do jedného zo žľabov spadajúcich do Lukového kotla. Pri páde utrpela viaceré pomliaždeniny. Nanešťastie nikto ju v tom počasí nevidel zísť zo zjazdovky a ani nepočul kričať. Telefonicky si pomoc pre nefunkčný telefón privolať nemohla.

Po spamätaní sa z pádu, začala preto sama vystupovať exponovaným terénom späť na zjazdovku, čo jej trvalo vyše troch hodín a následne zostúpila na Lukovú. Záchranári HZS ju po ošetrení skútrom transportovali do Jasnej, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračovala do miesta ubytovania v sprievode známych.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd