Čaká nás posledná mrazivá noc. Od zajtra sa prudko oteplí

Dominik Cenkner

Včera sme sa prehupli nielen do nového mesiaca, ale zároveň aj do ročného obdobia. Pre meteorológov totiž oficiálne začala zima. Tá sa o slovo prihlásila hneď v prvú decembrovú noc, keď teploty stiahla poriadne nízko.

O poriadne nízke teploty nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách strednej Európy, sa postarala tlaková výš. Aj keď k nám zasahoval len jej okraj, aj to stačilo na poriadne mrazivú noc.

Mrzlo v podstate na celom území. Poriadne chladno bolo napr. v obci Stratená, kde teplomer ukazoval -15,5 °C. V Oravskej Lesnej ortuť teplomera klesla na -15,1 °C. V niektorých lokalitách mohlo byť ešte chladnejšie.

Ranné minimálne teploty v Európe 2. decembra 2020, Foto: meteociel.fr
Ranné minimálne teploty v Európe 2. decembra 2020, Foto: meteociel.fr

Aj dnešná noc bude viac-menej rovnaká. Vplyv tlakovej výše však bude postupne slabnúť.

Očakávať preto treba oblačné až zamračené počasie, na východe bude spočiatku oblakov menej. Ráno sa najmä na západe môže vyskytnúť ojedinele slabé sneženie, alebo mrznúci dážď. Na cestách sa bude tvoriť poľadovica. 

Ranné minimálne teploty klesnú na -1 °C až do - 7 °C. V údoliach miestami, najmä na severe a východe, kde bude oblačnosti menej, to môže byť od -8 °C do -14 °C.Takáto chladná noc však bude nateraz poslednou. Od zajtra k nám totiž prenikne teplý vzduch a spolu s tlakovou nížou to zmierni aj mrazy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd