Upršané dni, ktoré sú pred nami budú dvíhať hladiny tokov

Peter Minárik
Stabilné počasie pred nami rozhodne nie je. Čakajú nás veľmi výdatné zrážky, ktoré môžu vyvolať povodne.
V priebehu nedele postupoval cez naše územie výrazný studený front. Ten priniesol desiatky milimetrov zrážok. Tieto zrážky poriadne nasýtili povodia. Blížiaci sa týždeň nebude o nič lepší. Pred nami sú zamračené a daždivé dni, ktoré prinesú množstvo zrážok. Tie budú natoľko intenzívne a výdatné, že zapríčinia vzostupy vodných tokov, ktoré môžu dosiahnúť úroveň povodňových stupňov.

V pondelok a v utorok bude do našej oblasti od severozápadu prúdiť chladnejší a vlhší vzduch, ktorý prinesie zrážky. Tie by sa mali vyskytovať na viacerých miestach, ale zatiaľ by nemali byť príliš intenzívne. Denné teploty by sa mali pohybovať väčšinou medzi +13 až +19°C.

Počas stredy sa nad Balkánom začne prehlbovať tlaková níž, ktorej stred sa postupne presunie nad Ukrajinu, kde sa bude pomaly vypĺňať. Stred tlakovej níže tak bude k nášmu územiu veľmi blízko a bude prinášať intenzívne zrážky.

Od stredy nás teda čaká veľmi nepriaznivé počasie. Prevládať bude zamračené a na celom území bude pršať, pričom zrážky budú, najmä na severe veľmi výdatné. Blízkosť tlakovej níže a jej poloha sa naviac postará o silný severný vietor a pokles denných teplôt aj pod +10°C.

Nasledujúci týždeň teda prinesie výdatné zrážky, ktoré síce potešia hubárov, ale nepotešia vodohospodárov. Výpočty numerických modelov totiž naznačujú, že na našom území môže spadnúť od 100 až do 200 mm zrážok, ktoré sa očakávajú predovšetkým na náveterných stranách. Takéto intenzívne budú dvíhať hladiny vodných tokov.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd