Už 5 mŕtvych po búrke v Tatrách a viac ako 90 zranených

Už 5 mŕtvych po búrke v Tatrách a viac ako 90 zranených
Peter Minárik

Počet obetí dnešných búrok v Tatrách rastie. Záchranári evidujú celkovo 5 obetí a zrejme viac ako 90 zranených osôb.

Dnešné búrky sa v našej oblasti zaradia medzi najtragickejšie v novodobej histórii. Po búrkach vo Tatrách stúpol počet obetí na 5. Dnešné počasie v Tatrách bolo spočiatku slnečné, čo mnohých prilákalo na hory. Popoludní sa však prihnali búrky a blesky zabíjali.

Na Slovensku jedna obeť a dvaja zranení

Na slovenskej strane Tatier udrel blesk do skupiny v Západných Tatrách. Česká turistka utrpela poranenia dolných končatín, no jeho kolegu odhodila tlaková vlna do Baníkovského kotla a záchranári mu už nedokázali pomôcť.

Počas tejto záchrannej akcie obdržali záchranári aj ďalšiu žiadosť o pomoc. Na hrebeni Západných Tatier v oblasti Pachole zranil blesk slovenského turistu. Ten zostal paralyzovaný a v krátkom bezvedomí. Záchranári ho transportovali do nemocnice.

V Poľsku až štyria mŕtvi

V Poľsku došlo k ešte väčšej tragédii. Blesk udrel do skupiny turistov.

Dnešná tragédia patrí k historicky tým najtragickejším. Úder bleskov v oblasti horského masíva Giewont si vyžiadal mnoho zranených a mŕtvych. V oblasti sa nachádza železný kríž, ktorý je známy tým, že do neho často udierajú blesky a práve to sa mnohým stalo osudným.

Do lokality privolali desiatky záchranárov. Aktuálne evidujú 4 obete a viac ako 90 zranených. Medzi obeťami je aj jedno 10-ročné a 13-ročné dieťa.

V lokalite stále prebieha rozsiahla záchranná akcia. Poľský prezident vyjadril obetiam úprimnú sústrasť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd