Už ste videli zelenú kométu? Na jej pozorovanie ostáva už len pár dní

Veronika Salayová

K našej planéte sa čoraz viac blíži vzácna zelená kométa a o pár dní sa k Zemi priblíži na najmenšiu vzdialenosť. Následne túto kométu už nebude možné pozorovať nikdy...

Kométa C/2022 E3 sa čoraz viac blíži k Zemi a už je ju možné na oblohe pozorovať pomocou malého ďalekohľadu. Najbližšie sa k Zemi priblíži 1. februára o 19.11 hod., kedy bude kométa od nás vzdialená okolo 42 miliónov kilometrov.

Kométu objavili len v marci minulého roka. Astronómovia na základe výpočtov obežnej dráhy kométy zistili, že okolo Slnka a Zeme preletí iba raz za 50 000 rokov. To znamená, že naposledy okolo Zeme prelietala ešte pred začiatkom poslednej doby ľadovej, keď na Zemi žili neandertálci.

Kométu so zeleným chvostom môžete v týchto dňoch na oblohe pozorovať malým ďalekohľadom a na tmavých miestach s vylúčením svetelného smogu je ju dokonca možné vidieť aj voľným okom.

Na oblohe sa bude kométa od iných objektov líšiť tým, že bude mať zelenkavú farbu a za sebou nápadný chvost. Na tejto mapke môžete vidieť jej približnú polohu počas nasledujúcich dní. 

Zdroj: Wetteronline
Zdroj: Wetteronline
 

Pozorovanie bude rušiť Mesiac svojím jasom

Na jej pozorovanie je v týchto dňoch ideálny čas, keďže sledovanie kométy zatiaľ výrazne neruší mesačný jas. Ten sa do konca mesiaca zvýši a zhorší tak podmienky pre pozorovanie kométy, a to až do polovice februára.

Aj keď noci budú po polovici februára opäť tmavšie kvôli ubúdajúcemu Mesiacu, kométu bude možné následne sledovať už len optickými pomôckami, keďže sa bude rýchlo vzdialovať od Zeme.

Máme tak poslednú šancu v týchto dňoch na pozorovanie tejto jedinečnej kométy. Túto príležitosť si preto nenechajte ujsť, lebo iná sa vám už v tomto živote nenaskytne.

Ak sa vám podarí kométu odfotografovať, budeme radi, ak nám snímky pošlete do správy.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd