Uzatvorenie uhoľných baní v USA ušetrilo desiatky tisíc životov

Uzatvorenie uhoľných baní v USA ušetrilo desiatky tisíc životov
Ľubomír Franko

V Spojených štátoch amerických zatvorili v roku 2019 stovky uhoľných baní. Podľa nových štúdii viedol tento krok k záchrane desiatok tisíc životov. 

Odhadom 26-tisíc životov zachránila minuloročná odstávka viac ako stovky uhoľných elektrární v USA. Hovorí o tom nová štúdia z Univerzity of Sandiego v Kalifornii. 

Uhlie je najšpinavším zdrojom energie. Spaľovaním uhlia sa produkuje najviac oxidu uhličitého a pri jeho výrobe vznikajú aj ďalšie látky, ktoré následne dýchame.

V energetike je spaľovanie uhlia na výraznom ústupe a postupne sa prechádza na výhodnejšie fosílne zdroje energie ako je spaľovanie zemného plynu. 

Vedci z Univerzity v Sand Diegu zobrali satelitné dáta, dáta z energetických spoločností a ďalšie faktory, ktoré detailne analyzovali. Zistili, že odstávka uhoľných elektrárni viedla nielen k záchrane odhadom 26 610 životov, no takisto k zvýšenej produkcii obilnín a sóje. 

Znečisťovanie vzduchu vedie ročne k asi deviatim miliónom úmrtiam po celom svete. Znižovanie produkcie energie z špinavých fosílnych zdrojov vedie k menšiemu znečisteniu, čo vedie nakoniec k záchrane životov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd