V Alpách začali povodne. Pripravujú sa na 100-ročnú vodu

Alpy Peter Minárik

V Alpách začalo počas dnešného dňa intenzívne pršať a pršať by malo minimálne do stredy. Už dnes spôsobili výdatné zrážky prvé problémy no horšie bude zajtra. 

V Korutánsku ide o najväčšie prípravy pred povodňami za uplynulé polstoročie. Hasiči sú v pohotovosti a ako informoval dôstojník civilnej obrany Daniel Fellner, tak do poslednej chvíle pred povodňovou vlnou budú robiť všetko preto, aby ochránili ľudí.

Nepriaznivé počasie začalo

V Alpách panovalo veľmi nepriaznivé počasie už dnes. Úradoval veľmi silný vietor, ktorý spôsoboval škody. Strhával strechy a vyvracal stromy.

 

Vo vyšších polohách začalo aj výdatnejšie snežiť. V niektorých oblastiach napadol viac ako meter čerstvého snehu, čo spôsobí veľa problémov.

V tomto snehu sa totiž kumuluje voda a sneh sa na začiatku týždňa začne topiť, čo spolu s výdatnými zrážkami, poriadne skomplikuje situáciu na vodných tokoch.

Intenzívne pršalo už dnes

Nad Alpami sa prehlbuje oblasť nízkeho tlaku, ktorá v nasledujúcich hodinách prinesie ešte výdatnejšie zrážky, no intenzívne prší už teraz.

Na zrážkomernej stanici Plocken spadlo k 18:00 už takmer 400 mm zrážok.

Intenzívne zrážky už prinášajú prvé komplikácie. V oblasti Kötschach-Mauthen už hladiny tokov dosahujú úroveň 10-ročnej povodne.

 

Situácia sa zhorší

Hasiči a protipožiarne brigády sú v plnom nasadení. Podľa predpovedí by malo intenzívne pršať až do stredy. Hladiny tokov by mali stúpať najmä počas zajtrajšieho dňa, kedy sa očakávajú výdatné zrážky a topenie snehu.

Podľa modelových situácii by najhoršia situácia mala byť v noci z pondelka na utorok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd