Extrémna zima v Antarktíde. Teplota klesla nižšie než zvyčajne

Veronika Salayová

V Antarktíde zaznamenali druhú najchladnejšiu zimu v histórii meraní. Teploty na tomto kontinente klesali nižšie, než je dlhodobý priemer. 

V Antarktíde bola tohtoročná zima v poradí druhá najchladnejšia zima v histórii meraní. Údaje siahajú 60 rokov dozadu. 

Podľa Národného centra pre údaje o snehu a ľade (NSIDC) bola priemerná teplota na stanici južného pólu Amundsen-Scott v mesiacoch jún, júl a august na úrovni -62,9 °C.

Táto teplota je približne o 3,5 stupňa nižšia, než je priemer z rokov 1981 až 2010. Studenšia bola iba zimná sezóna z roku 2004.

V Antarktíde napríklad klesla ručička teplomera poriadne nízko aj v posledný septembrový deň. Na stanici Vostok namerali 30. septembra teplotu -79,4 °C.

Táto hodnota sa priblížila k svetovému rekordu najnižšej októbrovej teploty, a to -80 °C.

Teplota na Antarktíde v priemere stúpa

Studené zimné obdobie do istej miery prekvapilo aj vedcov, pretože Antarktída patrí medzi najrýchlejšie sa otepľujúce oblasti našej planéty. Teplota tam za uplynulé polstoročie stúpla o skoro 3 °C. 

Minulý rok padol na Antarktíde teplotný rekord, kedy 6. februára 2020 na stanici Esperanza stúpla teplota až na +18,3 °C. 

Pripomeňme, že na ruskej stanici Vostok bola 21. júla 1983 zaznamenaná absolútne najnižšia teplota na Zemi s hodnotou -89,2 °C. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd