V Bešeňovských travertínoch vyschla voda. Pre vrty aquaparku

Bešeňová Peter Minárik

Jazierko v oblasti Bešeňovej do ktorého sa chodili mnohí ľudia kúpať a ktoré napĺňala voda stovky rokov vyschlo. 

Liečivé účinky jazierka boli známe v celom regióne. Do jamy v Bešeňovej sa chodievali kúpať ľudia stovky rokov. 

Jazierko tvorí okrúhla jama s priemerom približne šesť metrov. Boky jazera sú z travertínu. Voda v ňom bola čistá a mala stabilnú teplotu. Ako informoval portál myliptov.sk, tak prvýkrát zmizla voda z jazierka v roku 2006, po tom ako urobili vrt FBe-1. Išlo o prieskumný vrt pre zistenie vhodnosti budovania využiteľného vrtu pre úžitkovú bazénovú vodu pre aquapark. Zmizli taktiež všetky minerálne pramene. 

Vrt poškodil jazierko

Podľa geológov, ktorí pri tom boli, došlo k strate vody v zelenom travertínovom jazierku tým, že vrtom narušil horizont podzemných plynov, ktoré svojím tlakom udržujú vodu v jazierku. Po zistení straty vody v jazierku a jej príčiny bol horizont plynov zablendovaný a tlakom plynov sa voda v jazierku spätne udržiava a plyny vybublávajú na hladinu. Meraním teploty a mineralizácie vody vo vrte a v jazierku bolo preukázané, že sa nejedná o tú istú vodu.

Po uzatvorení vrtu sa vodný režim obnovil, avšak nie tak ako predtým. Výtok minerálneho prameňa pri železnici poklesol na jednu tretinu. Jazierko sa síce naplnilo, ale aj tu bol viditeľný pokles výtlaku minerálneho prameňa.

Voda sa stratila po roku 2010

Vodný režim sa v tej dobe aspoň čiastočne obnovil, no v rokoch 2010 až 2011 urobili ďalší vrt s označením FGTB-1. „To bol posledný klinec do rakvy zániku jazierka,“ hovorí Ondrej Karkoška. „Odvtedy sa voda do neho nevrátila.

Dnes je jazierko nielen prázdne, ale už z neho vyrastajú niekoľko metrov vysoké stromy, zarastené je aj jeho okolie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd