V Bratislave horí les. Dym cítiť v mnohých častiach mesta

Dominik Cenkner

Dnešný deň je poriadne bláznivý. Niet sa čomu diviť, keďže v kalendári svieti dátum 1. apríl. Najskôr vysoko vystrelili popoludňajšie teploty, ku ktorým sa na východe pridali aj búrky a takto podvečer sa rozhorel les v Bratislave.

O udalosti informoval Hasičský a záchranný zbor. Ten v príspevku na sociálnej sieti uviedol, že takmer 60 profesionálnych a dobrovoľných hasičov v týchto chvíľach zasahuje na Železnej Studničke v Bratislave.

Zásah je o to náročnejší, že požiar vypukol v ťažko dostupnom teréne pre hasičskú techniku. Z dostupných informácií vyplýva, že požiar sa rozhorel na lesnom a trávnatom poraste o rozlohe cca 100 x 150 metrov.

Hasičom práce komplikuje aj silnejší vietor. Aj napriek tomu je však už požiar lokalizovaný, pracuje sa na jeho likvidácii.

Hasičský a záchranný zbor uviedol, že na mieste udalosti zasahujú hasiči zo všetkých bratislavských hasičských staníc a zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách a členovia dobrovoľných hasičských zborov mesta Stupava, Staré Mesto, Dúbravka, Petržalka a Lozorno.

Požiar zachytila aj jedna z kamier Slovenského hydrometeorologického ústavu, zdroj: shmu.sk
Požiar zachytila aj jedna z kamier Slovenského hydrometeorologického ústavu, zdroj: shmu.sk

Pozor na vypaľovanie trávy

Zatiaľ nie je jasné, čo požiar spôsobilo. S príchodom jarného a teplejšieho počasia však mnohí začínajú s upratovacími prácami na svojich pozemkoch.

Neraz dochádza aj k vypaľovaniu tráv a porastov, nakoľko si ľudia neuvedomujú nebezpečnosť a najmä nezákonnosť tejto činnosti.

Opäť preto pripomíname, že plošné vypaľovanie tráv a porastov zakazuje zákon č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov, ktorého porušenie môže stáť občana do 331 eur.

Ak by sa však takéhoto priestupku dopustila právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 16 596 eur.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd