V Bratislave je poľadovica, na východe vyhlásili I. kalamitný stupeň

Veronika Salayová

Včerajšie výdatné sneženie a silné nočné mrazy sa postarali o nebezpečnú situáciu na cestách. V okolí hlavného mesta si treba dať pozor na silnú poľadovicu a na východe vyhlásili I. kalamitný stav. 

Situáciu na našom území včera ovplyvňovala tlaková níž a s ňou súvisiace zrážkové pole, ktoré prinieslo na väčšinu nášho územia sneženie. V nočný hodinách sa však začalo prudko ochladzovať a teploty na celom území poklesli pod bod mrazu.

To, čo napadlo, začalo rýchlo zamŕzať a na mnohých cestách sa objavuje vrstva zľadovateného snehu. Nebezpečná poľadovica sa tvorí na cestách I. a II. triedy na území Bratislavy a v blízkom okolí, kde si treba dať mimoriadny pozor. 

Zľadovatený sneh sa nachádza aj na úsekoch ciest II/512 Oslany - Cerová, II/593 odb. Krnča - Partizánske, na cestách III. triedy v obvode Partizánske. Miestami zľadovatený sneh je aj na úsekoch ciest II. a III. triedy na území okresu Spišská Nová Ves a na cestách III. triedy v obvodoch Machnáč, Trenčín, Nitra a Topoľčany.

Na strednom a východnom Slovensku a v hornatejšom území miestami pokrytý čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom, v niektorých lokalitách výška snehu dosahuje hranicu 10 cm. 

Včera o 16.00 hod bol v okrese Krupina vyhlásený II. kalamitný stupeň z dôvodu intenzívneho sneženia a množstva spadnutých stromov.

V noci o 22.00 hod. vyhlásili I. kalamitný stupeň aj v troch okresoch východného Slovenska – Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice, a to z dôvodu silného sneženia a silného vetra.

Vplyvom silného vetra a sneženia sa tvoria snehové jazyky na cestách I. - III. triedy v okolí Bardejova, na ceste I/18 v úseku Poprad - Jánovce - Spišský Štvrtok, a na cestách v lokalitách okresu Tvrdošín a stredísk Senica a Lipany.

Opatrne treba ráno jazdiť aj v týchto lokalitách Slovenska, kde je znížená dohľadnosť z dôvodu silného sneženia, prípadne aj silného vetra: Sečovce a Trebišov, Veľké Kapušany, Skalité št. hr. PLN, Čierne - Polesie, Michalovce, Haniska, Košice - krematórium, Milhosť, Fričovce, Široké, Svinia, Sobrance, Čadca - U Čapkov, Ludvíkov dvor, Budimír, Horelica, Petrovany, Svrčinovec.

Dnes sa treba pripraviť na celodenné mrazy. Fúkať bude silný severozápadný vietor, ktorý bude spôsobovať snehové jazyky a záveje a zrazí pocitovú teplotu poriadne nadol. 

Teploty v porovnaní so včerajším dňom poklesnú aj o 10 °C. Maximálne teploty sa budú pohybovať od -10 do -2 °C.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd