V Brazílii spadlo rekordné množstvo zrážok: Rio de Janeiro je pod vodou

Veronika Salayová

V štáte Rio de Janeiro za 24 hodín napršalo viac ako 300 milimetrov zrážok, čo zodpovedá priemerným zrážkam za pol roka. Takého enormné zrážky spôsobili bleskové záplavy, zosuvy pôdy a z oblasti hlásia už aj prvé obete a nezvestných.

Silné búrky si v Brazílii doteraz vyžiadali najmenej 16 obetí a ďalších 8 ľudí je stále nezvestných. Vytrvalé dažde koncom týždňa vyvolali v niektorých častiach štátu Rio de Janeiro aj zosuvy pôdy a bahna.

V meste Paraty západne od Rio de Janeiro zomrelo sedem ľudí po tom, ako masívny zosuv pôdy po silnom daždi strhol niekoľko domov. Medzi obeťami bol otec a jeho 6 detí vo veku od 2 do 17 rokov. Siedme dieťa bolo zachránené a prevezené do nemocnice, informuje CNN

V Paraty len za 24 hodín napršalo viac ako 300 milimetrov zrážok, čo zodpovedá priemeru zrážok za pol roka. V dôsledku toho zosuvy pôdy zablokovali cesty a celé okresy boli bez elektriny. 

V pobrežnom meste Angra dos Reis zahynulo spolu ďalším osem ľudí. Jeden 38-ročný muž bol po troch dňoch silných dažďov smrteľne zasiahnutý elektrickým prúdom v oblasti Mesquita severne od Ria. 

Viac ako 1 meter vody v uliciach

Pršať v oblasti začalo vo štvrtok a za krátky čas množstvo zrážok spôsobilo bleskové povodne. Rekordné množstvo za posledných 48 hodín spadlo v Angra dos Reis na juhu štátu.

Zrážky premenili v piatok večer ulice na rieky v niekoľkých mestách vrátane hlavného mesta štátu voda odnášala autá z ciest. Zaplavené sú celé štvrte, pričom voda miestami dosahuje aj viac ako 1 meter.

Guvernér štátu Rio de Janeiro Cláudio Castro už zostavil krízový štáb, ktorý má za úlohu poskytnúť obyvateľom potrebnú pomoc v núdzi.

V postihnutých mestách sú rozmiestnení štátni hasiči a orgány civilnej obrany v Rio de Janeiro, aby pomohli pri záchrane ľudí.

Len koncom februára došlo k zosuvom pôdy a záplavám v štáte Rio de Janeiro, kedy zomrelo viac ako 200 ľudí a takmer 1000 ľudí zostalo bez domova.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd