Sneženie sa blíži. Prvý sneh napadol už aj v Česku. Napadne až do 20 cm

Veronika Salayová

Výrazné ochladenie dorazilo aj do oblasti strednej Európy a do niektorých krajín prinieslo aj prvé sneženie. Dnes napríklad snežilo v Čechách a v Nemecku a v noci dorazí sneženie aj na Slovensko. 

Teplé jesenné dni vystriedalo v týchto dňoch výraznejšie ochladenie, ktoré zaznamenali viaceré európske krajiny a v niektorých z nich sa objavilo už aj prvé sneženie nadchádzajúcej zimnej sezóny.

Dnes snežilo napríklad v Čechách, v Nemecku a aj v oblasti Álp. Prvé sneženie v obývaných oblastiach čaká nasledujúce hodiny aj Slovensko.

V Čechách dnes nasnežilo

Dnes nasnežilo aj v Čechách. Teploty sa dnes na hrebeňoch Krkonôš držali pod bodom mrazu, a tak sa na horách vytvoril snehový poprašok, ktorý sa v priebehu dňa neroztopil.

Snežiť bude v Čechách aj počas noci a možno tak predpokladať, že sa v niektorých vyššie položených polohách hôr vytvorí súvislá snehová pokrývka.

V stredu hranica sneženia klesne do nadmorskej výšky približne 800 metrov a celkovo by za stredu mohlo spadnúť do 3 centimetrov čerstvého snehu. Snežiť by malo aj vo štvrtok, kedy by však malo byť snehových zrážok menej. Predpokladané množstvo snehu je počas štvrtku len okolo 1 centimetra.

Sneží aj v Nemecku

Sneženie dorazilo aj do najvyšších hôr Nemecka, kde sa v Zugspitze pri teplote -8 °C vytvorila súvislá snehová pokrývka. V najbližších hodinách bude hranica sneženia pri severozápadnom vetre ešte klesať a snehu ešte počas noci pribudne.

Sneženie neobíde aj Alpy, kde najbližšie hodiny klesne hranica sneženia okolo 1000 m n. m. Do zajtrajšieho dňa by mohlo napadnúť až do 20 cm čerstvého snehu. 

Snehu sa dočkáme aj na Slovensku

Aj na Slovensku očakávame sneženie, a to už dnes v noci. Na naše územie sa nasunie zrážkové pole, ktoré bude padať na severe Slovenska v tuhom skupenstve.

Očakáva sa, že prvé sneženie môže doraziť na Slovensko v Žilinskom a čiastočne aj v Prešovskom kraji a na severe Slovenska bude snežiť aj ďalšie dni.

Najviac snehu napadne v Tatrách, kde sa v stredu a vo štvrtok môže objaviť od 7 do 15 cm snehu.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd