V Českom Švajčiarsku tlejú ohniská v neprístupnom teréne. Požiar by sa mal uhasiť za pár dní

Dominik Cenkner

V Národnom parku České Švajčiarsko sa v nedeľu celý deň nikde neobjavil otvorený oheň. V neprístupnom teréne sa však stále vyskytujú ohniská tlejúcich požiarov. Informoval o tom hovorca hasičov, Martin Kavka.

Hasiči by mohli požiar úplne zlikvidovať do konca tohto týždňa. Úseky južne od rieky Kamenice, prípadne aj rokliny, by mohli odovzdať správe národného parku pravdepodobne koncom týždňa, pravdepodobne skôr ako v piatok. Hasičské lietadlá Canadair z Talianska sa v pondelok skoro ráno vracali domov.

Počas nedele hasiči vytvorili obranný priechod medzi obcou Mezní Louka a hranicou s Nemeckom. Ten má jednak zabrániť prípadnému rozšíreniu požiaru, ale bude slúžiť aj na odvádzanie vody či dopravu hasičov k ohniskám.

Hasiči tiež skontrolovali stav roklín na odovzdanie národnému parku. Podľa Kavku samotné odovzdanie uhasených sektorov neznamená, že do nich bude môcť verejnosť okamžite vstúpiť.

„V roklinách sú napríklad popadané stromy, ktoré sú čiastočne poškodené požiarom,“ povedal. Presnejší dátum odovzdania by mohli hasiči oznámiť v najbližšom čase, rovnako ako predbežný harmonogram znižovania ich počtu nasadených v národnom parku. Do Hřenska a Meznej sa budú môcť ľudia vrátiť pravdepodobne až po ukončení zásahu.

S požiarom bojujú vyše dvoch týždňov

Hasiči sa teraz sústreďujú na likvidáciu skrytých ohnísk v oblasti v západnej časti skál nad Hřenskom, pod Pravčickou bránou a v blízkosti vrchov Větrovec a Bouřňák. Budujú tiež trvalé zdroje vody pre kritické oblasti, ako je Pravčická brána. Skaly v západnej časti nad Hřenskom sú v súčasnosti najkritickejším miestom kvôli tlejúcim požiarom v puklinách, ktoré roznáša vietor prúdiaci z kaňonu Labe. 

Lietadlá Canadair hasili v nedeľu dopoludnia Bouřňák a Větrovec a popoludní aj Křídelní stěnu. Bol to ich posledný zásah v Českom Švajčiarsku.

„Odišli v pondelok skoro ráno. Talianska strana si ich vyžiadala späť," povedal Kavka bez ďalších podrobností. Dodal, že žiadne nové zariadenie nenahradí špeciálne zariadenia. Hasiči si zatiaľ vystačia s vrtuľníkmi.

Hasiči zasahujú pri požiari od 24. júla. V Hřensku a okolí stále pracuje približne 1 000 hasičov, z toho 450 dobrovoľníkov, 430 profesionálov a zvyšok je pomocný personál. Približne 700 hasičov je z iných regiónov a 300 z miestnych útvarov v Ústeckom kraji.

Požiar zasiahol približne 1 060 hektárov, v súčasnosti hasiči bojujú s menšími ohniskami na viacerých miestach národného parku, pričom plocha požiaru je menšia ako 390 hektárov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd